FRAME THE BEST este o expoziție de pictură, grafică, gravură, fotografie şi colaj a artiştilor Tara von Neudorf, Alexandru Cînean, Alexandru Bunescu, Raluca Elena Coșăreanu, Sergiu Pavălă. Relația atelier – artist ne-a inspirat să-l scoatem pe artist din studioul lui și să-l aducem în atelierul de rame. Viziunea pe care o avem interferează o legătură între dorința artistului de a înrăma operele sale și expunerea lucrărilor sale. Aici se crează o intimitate creativă pe care dorim s-o împărtăşim tuturor

Locul de desfășurare: Atelierul de rame, Str.9 Mai, Nr.50, Sibiu
Durata: 6 octombrie
– 15 octombrie 2017

Deschiderea: vineri, 6 octombrie, ora 19:00 – 03:00

 

Expoziția face parte din programul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor în Sibiu

Programul NAG Național inițiat și coordonat de Asociația Ephemair este dezvoltat în orașul participant Sibiu de către organizatorul local Dan Raul Pintea.

Eveniment NAG Oficial: https://goo.gl/RuKYnQ
Pagina NAG Sibiu: https://www.facebook.com/nagsibiu/?fref=ts

Despre artiști prezenți în expoziție:

TARA VON NEUDORF

Născut în 1974, în România, Tara a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. El a primit în 2012, premiul Artaward Strabag Internaţional. Marcat de plecarea comunităţii de origine germană, trimisă în exil de către regimul comunist Ceaușescu, el s-a angajat într-un amplu proiect artistic, care revedea ideologiile și culturile care i-au format identitatea lui ca artist.

În mod deliberat și provocător, picturile sau lucrările lui Tara sunt pline de simboluri, sloganuri, desene animate, steaguri, date istorice reprezentative sau cranii pictate și redecorate cu markerul și simțul avangardist al artistului. Deseori realizate din hărți și postere educaționale recuperate din fostele școli ale regimului sovietic, lucrările sale încearcă să estompeze mesajele ideologice și religioase la care se referă. Intenția voluntară de a fi vulgar în arta sa reflectă o ușoară formă de nesiguranță, care se lasă interpretată.

Dacă grafica este uneori simplistă, scopul este complex și dezvăluie nevrozele și paradoxurile unei regiuni traversate în câteva decenii de nazism, comunism, naționalism și capitalism. Influențat de cultura mediatică, viziunea artistică a lui Tara transcende granițele României și se adresează direct și către problemele americanizării, islamului sau ale imperiului rus prin referiri la conflictul cecen. În lucrările sale, vopselele curg cu viață, ca sângele în vene și ochii figurilor și expresiilor umane sunt amplificați de oroarea războiului. Artistul degajat, nu se teme să suprime sensibilitățile sau să ofenseze susceptibilitățile vremurilor. De-a lungul timpului, picturile acestui artist solitar ne oferă un bun exemplu de libertate, un spirit neînfricat care se exprimă continuu.

ALEXANDRU CÎNEAN

Născut în 1988 la Sibiu (România). Alexandru Cînean a studiat pictura la Universitatea de Artă şi Design Cluj- Napoca. În 2008-2009, remarcat pentru calitatea lucrărilor sale, pleacă cu bursă la Academia de Bella Arte din Torino în cadrul proiectului european Erasmus. El beneficiază din nou de acesta bursă în 2011 și decide să meargă în Belgia timp de 3 luni (11/2011-02/2012) la Galeria din Thuin (Antecedence/Ephemere). Alexandru Cînean a expus în Belgia, România, Australia și Italia. De asemenea, a participat la unele proiecte de teatru și a primit în 2009 un premiu la Concorso Nazionale di Pittura Morgese din Italia. Alexandru Cînean este un tânăr artist care ne dezvăluie lucrări puternice, pline de frământări şi expresive. Artistul oferă o reflecție asupra naturii umane, pericolele inteligenţei sale şi ironiile sufletului său. Pensulaţia sa câteodată precisă şi câteodată impulsivă este mărturie a pasiunii artistului.

De la peisaj la portret, Alexandru Cînean foloseşte tonuri fie întunecate fie luminoase şi violente ceea ce îi permit privitorului să pătrundă în atmosfera pânzei şi să trăiască o stare de mişcare, linişte/serenitate sau disconfort/nelinişte.

În cel mai recent proiect al său este inspirat de spectacolul teatral “Faust” în regia lui Silviu Purcărete, la Teatru Radu Stanca din Sibiu, România. Acest subiect explorează ispita omului și posibilitatea mântuirii, ilustrată de către artist într-un mod excepţional.

ALEXANDRU BUNESCU

Terminând studiile superioare ale Universităţii de Arte şi Design din Cluj Napoca, artistul născut în 1988, în Sibiu a avut primul vernisaj în anul 2004, la Galeria Preludiu din Sibiu, iar ulterior activitatea sa expoziţională a fost în continuă creştere, numai în 2010 el vernisând două expoziţii personale. Aşadar, Alex Bunescu este recunoscut şi nu mai are nevoie de nicio prezentare, pentru „My Princess”, cel mai mare pastel realizat de un român vreodată (lucrarea măsoară 4.5 m înălţime, 20 de m lungime şi este compusă din 32 de panouri a câte 1.12m x 2.50m, realizate în pastel pe pânză) şi vândut în cadrul licitaţiei Artmark 2010 Bucureşti. Puternicul său simţ vizual, profunzimea şi realismul de care dă dovadă artistul nu poate fi comparat, reprodus sau copiat. El a continuat seria de lucrări supradimensionate reproducând un vagon (în mărime naturală), un tanc sovietic, o macara şi o maşinărie de dezlipit asfaltul. Alexandru Bunescu este un bun vizionar, un filosof şi un pictor extrem de atent şi izbitor de frapant. El pregăteşte o serie de lucrări noi şi vă aşteaptă la expoziţie pentru a discuta despre aspectele tehnicilor mixte, riscuri şi detalii de care le lovim de fiecare dată când începem o lucrare nouă. „Arta pentru mine este o obsesie, un fenomen în continuă schimbare. O scânteie care izbucneşte în interior şi se observă la exterior […]. Arta este un scandal în societatea contemporană, arta a devenit un simbol al protestului, a devenit un mediu controversat, un mediu din care iasă cine poate”, afirmă Alexandru Bunescu.

RALUCA ELENA COȘĂREANU

Raluca Elena Coșăreanu a studiat Fashion Design la Universitatea de Artă şi Design Cluj- Napoca. Născută în Botoşani în 1988 a avut o serie de expoziţii personale încă din timpul liceului. În 2011 câştigă locul I în cadrul concursului Inspired secţiunea modă cu colecţia ,,The Flight,, inspirată din personalitatea Ameliei Earhart şi din lucrarea ,, Pasăre în zbor,, a lui Constantin Brâncuşi. Elementul central al colecţiei a fost jacheta, cu design simplu, precum şi elemente inspirate din garderoba Ameliei Earhart şi motive tradiţionale romaneşti. În 2012 pleacă cu Bursă Erasmus la Strzemiński Academy of Fine Art în Łódź. Polonia, specializarea Design Vestimentar unde şi participă în cadrul expoziție de grup Erasmus. Realizează proiecte ce au ca scop crearea de noi texturi şi forme folosind ca element principal relaţia dintre om şi spaţiu vegetal. Personajul ,,hibrid,, creat prinde forme printr-un colaj de structuri şi volume rezultate din interacţiunea cu spaţial natural,. Texturile organice realizate prin diferite tehnici de manipulare a materialului ce transformă radical morfologia hainei. Silueta este redefinită, nu se mai încadrează în nici o tipologie și nu mai respectă cu strictețe regulile, simplitate în sensul de linii și forme organice, cu o forță de expresie deosebită. Silueta comportă ideea de tactil, totul fiind decupat și tratat astfel încât să genereze noi forme și suprafețe. Susţine că, suprafața Terrei, relieful, particularitățile zonelor geografice reprezintă o provocare pentru modă atât din punct de vedere al formelor cât și al texturii materialelor. Dinamica materialelor sau imprimeurile grafice, capăta noi valențe și modalități de expresie. Apa ca element esențial al vieții inspiră o serie de materialități care pendulează între ideea de calm, seren și cea de sălbatic. Raluca consideră că moda se orientează către simplitate şi simbioză cu natura unde se urmăresc noi modalități de deconstrucţie și reconstrucție a pieselor vestimentare şi au loc “disecări” amănunțite ale fiecărui tipar ce transformă produsul final într-un obiect de artă.

SERGIU PAVĂLĂ

Pasionat de fotografie, încă din liceu, Sergiu Pavălă este sincer, obiectiv, interzis și uneori investigator. Artistul fotograf, te cucerește din prima secundă cu pasiunea lui pentru frumos. Încă de la imaginile rupestre până la arta contemporană, omul a simțit nevoia să se exprime prin intermediul și cu ajutorul simțului vizual, cromatic și al compoziției. Așadar, obiectivul foto este unul dintre canalele care poate transmite o emoție din secol în secol, poate sfida timpul și poate surprinde un cadru unic și expresiv. Fotografia este scutul sau împotriva tuturor lucrurilor false. Observă, inspirându-l natura, evenimentele culturale, cultura urbană, evenimentele cu iz inspirat de vântul şi mareea parfumată a oceanelor. „În a doua secundă, lumină din fața obiectelor, umbra din spatele lor colorează, figurează, conturează un decor vizual unic și ai timp de încă o secundă pentru a capta emoția…” spune Sergiu.