Locul de desfășurare: Palatul Brukenthal, Cabinetul de Stampe și Desene
Durata: 28.09 – 26.11.2017
Vernisaj: joi, 28 septembrie, orele 13:00
Curator: dr. Laura Coltofean
Baronul Samuel von Brukenthal (1721-1803), guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei între anii 1777 și 1787, a fost un colecționar pasionat, cu o viziune enciclopedică. Colecțiile sale, constituite în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea cu scopul de a instrui și delecta, includeau tablouri, cărți, stampe, hărți, monede, antichități, dar și minerale. Pinacoteca lui Samuel von Brukenthal cuprindea lucrări aparținând școlilor de pictură europene. Aceasta era însoțită și completată de o colecție de stampe care, conform documentelor păstrate, a luat naștere în timpul șederii baronului la Viena, primele achiziții fiind realizate în anii 1770.
Această expoziție prezintă o selecție a celor mai valoroase și interesante lucrări din colecția de stampe a baronului Samuel von Brukenthal. Sunt incluse câteva gravuri originale și în special gravuri de reproducere și interpretare după marii artiști ai Renașterii și Barocului, ca de exemplu Rafael, Tintoretto, Correggio, Tiziano, Caravaggio, Annibale Carracci, Guido Reni, Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck și Jacob Jordaens. Stampele expuse au fost realizate în secolele XVI-XVIII de maeștri gravori din școlile flamandă și olandeză, italiană, franceză, germană și austriacă, respectiv engleză. Întâlnim nume importante ale gravurii, precum Albrecht Dürer, Hendrick Goltzius, Aegidius Sadeler, Nicolaes de Bruyn, Schelte à Bolswert, Marcantonio Raimondi, Agostino Carracci, Claude Mellan, Gérard Edelinck, Andreas și Joseph Schmutzer, Robert Strange și alții.
În epocă, colecțiile de stampe veneau în completarea celor de tablouri. Posibilitatea de a fi multiplicate oferea accesul la lucrări de artă pe care colecționarii nu reușeau să le achiziționeze și dețină, din considerente financiare sau care țineau de raritatea unei anumite lucrări. Astfel, stampele au constituit un mijloc de circulație și răspândire a informației culturale și vizuale, având, totodată, un rol major în educația artistică a vremii.
Recent Comments