Mezanin, Palatul Universul, corp B, strada Ion Brezoianu 23-25, Bucuresti

14 septembrie – 14 octombrie 2017

Vernisaj – Joi, 14 septembrie 2017, ora 19.00

“Arta este cum faci atunci cand faci ceva (Art is the behaviour of making).” James Brett, fondator al Museum of Everything, primul muzeu din Marea Britanie dedicat expunerii, evolutiei si integrarii artistilor non-academici.

FLOW este o expozitie de art brut (raw art) sau arta non-traditionala — o miscare artistica descrisa de Jean Dubuffet ca “arta care tasneste din solitudine si dintr-un impuls creativ pur si autentic, neatins de preocupari legate de competitie sau succes social” – aduce impreuna pentru prima data lucrarile unor artisti pasionati, ludici si autoironici pentru care desenul este un demers automat a carui regularitate il transforma intr-un un mecanism creativ de coping.

Mijlocita de Laura Leonte, initiatoarea proiectului Compulsive Drawer (platforma virtuala dedicata desenelor realizate aproape inconstient in timpul desfasurarii unei alte activitati, de obicei anoste) – expozitia este un omagiu adus acestor “fragile expresii artistice” sau “mazgaleli” si cuprinde desene neprelucrate (doodling si ilustratii) ale unor artisti non-academici a caror unica dorinta este de a-si externaliza propriile lumi interioare vaste, jucause si imprevizibile.

Despre Compulsive Drawer

“Proiectul compulsivedrawer.com s-a nascut spontan si rapid ca o mazgaleala – in 10 minute au venit ideea, numele si a si aparut pe internet. Este cel mai longeviv proiect al meu pentru ca pe de-o parte nu l-am incarcat cu niciun obiectiv si, pe de alta parte, a fost sustinut de feedback-ul incredibil din partea publicului. Mi se pare minunat si amuzant ca un lucru pe care nu il fac bine – desenatul – a primit mai mult feedback pozitiv decat orice alt proiect pe care l-am facut cu mult mai multa energie si implicare. An de an ideile #compulsivedrawer apar organic:

  • Interventia de Craciun – in care oamenii deseneaza carti postale de Craciun si eu le trimit gratuit in casuta postala familiilor si prietenilor
  • Have a Nice Day! – 100 de obiecte desenate care iti ureaza in fiecare zi sa ai o zi buna timp de 100 de zile – obiectele au fost desenate de 4 desenatoare la cererea prietenilor Compulsive Drawer de pe pagina de Facebook
  • The Handful Project – un proiect asumat de Anamaria Biro – economist la Londra, care si-a adus aminte pe pagina Compulsiv Drawer cat de mult iubeste desenul si si-a propus intr-o fractiune de secunda sa deseneze maini in fiecare zit imp de un an! Si a reusit.

 

Si, iata, expozitia FLOW.

In 6 ani de la nasterea Compulsive Drawer am cunoscut o multime de oameni realmente indragostiti de desenat, care nu se considera ilustratori sau artisti. Oamenii astia iubesc desenul si am vrut sa organizez un eveniment in care sa ne intalnim si sa ne bucuram de desen impreuna. Evenimentul este un experiment prin care imi doresc sa mijlocesc intalnirea acestor artisti cu peretele public si cu publicul. Imi doresc foarte mult sa primeasca feedback pozitiv din plin, pentru ca il merita. Expozitia este cu vanzare, pentru ca lucrarile lor sunt valoroase prin pasiunea varsata pe foaie, prin prospetime, prin libertatea procesului de creatie, prin nebunia lor.

Vom expune peste 100 de lucrari in formate de la 10×15 cm la 100×100 cm, realizate in tehnici de-a dreptul personale de catre 20 de artisti care in paralel sunt si economisti, barmani, topografi, ingineri, freelanceri, copywriteri, antreprenori, art directori, cat si artisti vizuali recunoscuti.

Titlul expozitiei este inspirat de o discutie cu un compulsive drawer din Argentina care mi-a adus la cunostinta conceptul de FLOW – o stare mentala de operare in care o persoana realizeaza o activitate in care e pe deplin implicate, energizata, concentrate, in timp ce traieste un sentiment profund de placere. Exact cum e desenul pentru toti cei care expun.” Laura Leonte

Lucrarile se pot rezerva pe intreaga perioada a expozitiei si se vor ridica incepand cu 14 octombrie.

Artisti: Anamaria Biro, Eduard Cirstea, Andreea Chirica, Mic Razvan Dan, Mihai Costache, Sorana Enoiu, Romina Ionescu, Alexandru Lazar, Laura Leonte, Diana Letzner, Mihai Moca, Bianca Mocan, Roxana Nita, Andreea Ogrezeanu, Diana Papuc, Mircea Popescu, Laur Raboj, Oana State, Maria Stefanita (ii poti cunoaste in avans pe pagina evenimentului, in postarile dedicate fiecaruia)

Expozitia este rezultatul unui efort comun de organizare al membrilor comunitatii Compulsive Drawer si bunavointei spatiului de evenimente MEZANIN.

Coordonator: Laura Leonte

Input Curatorial: Catalina Bolozan

Muzica vernisaj: DJ Romi