BITZAN. carte-obiect ’79-’97
15 septembrie – 15 octombrie, 2017
Curator: Mihai Zgondoiu
 
Vernisaj: Vineri 15 septembrie 2017, ora 18.00 
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (Corp Boema, C.A. Rosetti, nr. 2-4, București)
Program vizitare: L-V 11.00 – 19.00
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, împreună cu Fundația „Ion Bitzan” și festivalul cultural „Strada de C’Arte”, organizează o expoziție eveniment cu cele mai relevante 45 cărti-obiect create de artistul Ion Bitzan între anii 1979 și 1997. De la hârtie manuală, gravură, însemnări caligrafice, la desen, colaj și papier mache, instalațiile și obiectele create de Bitzan au fost (și sunt) un izvor viu de inspirație pentru multele generații de artiști ce l-au urmat.
„Biblionul”, expus în Bienala de la Veneția – Pavilionul Romaniei 1997, caietul „Tristan Tzara” expus la Centenarul Tristan Tzara – Maison de l’ UNESCO Paris 1996, sau trofeul premiului UNITER -1992, sunt doar câteva din mărturiile vizuale de succes ale artistului pe care le puteți vedea expuse în incinta Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București între 15 septembrie și15 octombrie 2017. Vernisajul marchează 21 de ani de la ultima expoziție personală din București (Muzeul Național de Artă al României – 1996) și 20 de ani de la trecerea sa în neființă.

“Îmi este greu să afirm că am spus totul în artă. Simt încă nevoia să lucrez și nu-mi lipsește decât timpul pentru a da viață ideilor, iar ceea ce fac, aparține existenței mele, este legat de drumul pe care l-am ales.

Un artist are tot timpul ceva de continuat în atelier și orice lucrare este o experiența din care se nasc altele, mai variate, mai complexe, mai bine definite.”
Ion Bitzan, București, mai 1977

“Dincolo de zid, Bitzan lucrează!

Ion Bitzan este colegul nostru. De multe ori, în timpul zilei sau spre seară, îl aud de dincolo de zid bocănind: Bitzan lucrează! Pentru că suntem vecini de atelier s-a creat între noi o complicitate. Și el ne-aude! De multe ori, seara, bate la ușa noastră și cu părere de rău ne zice: “fericiților, stați să lucrați, eu trebuie să mă duc acasă”.
Când ne întâlnim pe hol schimbăm câteva cuvinte, nu multe. Cum merge, dom’ profesor? Ei… tu nu știi? N-ai niște aracet?
Schimbăm și cataloage. El ne arată Bienala de la Veneția, unde tocmai a expus, noi îi arătăm catalogul de la Dokumenta. Ne plac aceiași artiști, ne interesează aceleași expoziții, avem aceleași probleme.
Dincolo de zid, Bitzan lucrează.
Criticii de artă străini sau români care îl vizitează pe el ne caută și pe noi. În textul Kristinei Stiles de la Duke University ne regăsim împreună în aceeași “cultură a traumei”. Tot împreună am expus la Timișoara, la București, la Bistrița sau aiurea în lume. De fiecare dată, curioși ce-a mai făcut Bitzan. Ce fel de obiect miraculos, ce fel de carte a mai inventat moșu? Ca lumea unui scamator de geniu, lumea lui Bitzan este și nu este. Sprinteneala mâinii și agerimea minții creează obiecte frumoase și totuși fruste. Biblioteci neprețuite… din carton și bitum.
Dincolo de zid, Bitzan lucrează.
Svelt, înalt, cu ținută mândră, bine informat și cu umor, Bitzan e unul de-al nostru. Deși calendaristic ne-ar despărți aproape 40 de ani, nu—i simțim niciodată vârsta. Auzindu-l bocănind, e musai să lucrăm, chiar dacă noi, “cei tineri”, suntem câteodată triști și fără vlagă.
De ieri, se vede că a obosit. Nu-l mai aud.”
Dan Perjovschi (articol “Revista 22”, 23-29 septembrie 1997)

„În memoria tatălui meu, în anul 2016 am înființat Fundația „Ion Bitzan”, instituție de cultură care să se ocupe de inventarierea și documentarea lucrărilor artistului Ion Bitzan. Fundația pune la dispoziție arhive importante din viața și opera artistului, materiale digitalizate și stocate pe noul website lansat în luna martie 2017: www.bitzan.net

Irina Bitzan
 
„Avem credința că metamorfoza cărților în obiecte de artă va fascina cititorii bibliotecii noastre. În plus, această expoziție va reaprinde reflectorul pe scena unui artist de avangardă prea puțin valorizat la noi în țară.”
Mireille Rădoi – Director General BCU
Expoziția BITZAN. carte-obiect ’79-’97, este selectată în festivalul Strada de C’Arte, ediția a VI-a (20-24 septembrie 2017) și Noaptea Albă a Galeriilor, ediția a XXI-a (6 august 2017)

„E cool să fii cult pe Strada de C’Arte – a VI-a ediţie!”

Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” în parteneriat cu Fundaţia Universitară „Carol I” lansează cea de-a VI-a ediţie a festivalului cultural în aer liber Strada de C’Arte, care va începe miercuri, 20 septembrie şi se va încheia duminică, 24 septembrie 2017.
Strada de C’Arte este un spaţiu multicultural, inovator și neconvenţional, de educaţie culturală interactivă. Vă așteptăm cu cărţi, pictură, desen, concerte de jazz şi blues, muzică live, spaţii de relaxare, sesiuni de lectură şi poezie, dezbateri, expoziţii de artă şi de filatelie pentru a vă primi cu drag în atmosfera seducătoare generată de spectacolul culturii.

Organizator: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”
Parteneri: Fundația „Ion Bitzan”, Fundația „Carol I”, UNITER

Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, ArtClue, Revista ARTA, Modernism.ro, Revista  Zeppelin, ArtWall, Feeder.ro