Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA vă invită la expoziția lui László Zsolt BORDOS intitulat SPIDRON INSTALAȚIE STEREO 3D OBJECT MAPPING
respectiv la prezentarea lui Dániel ERDÉLY, intitulat SPIDRON IMAGINI ȘI FORMULE care va avea loc pe 31 august 2017, orele 19:00

Sistemul Spidron
Construcția este o rețea plană de triunghiuri, deformabilă continuu în spațiu – componentă de bază fiind Spidronul în formă de „S” ‒, caracterizată de alcătuirea spiralată din variantele de diferite mărimi a două feluri de triunghiuri. Îndoind forma plană de-a lungul muchiilor, se obțin diferite suprafețe deplasabile nemaivăzute, amintind de mișcările acordeonului, precum și învelișuri închise și labirinturi. Universul suprafețelor Spidron îi interesează și pe matematicieni. De exemplu, un cub poate fi împărțit de un spidron hexagonal regulat caracterizat de lungimea muchiei cubului în două părți cu volum egal, dar prezentând simetrie în oglindă. Din hexagoane asemănătoare, cu alte muchii marginale, se poate împărți în două și un alt corp platonic, icosaedrul sau, chiar, se pot construi elemente de umplere a spațiului cu patru sau opt fețe.

Experimentele individuale au fost urmate în ultimii 15 ani, mai intensiv în ultimii 10, de munca unei echipe de cercetare condusă de Dániel Erdély, Spidron Team, la variantele construcției create inițial în anul 1979 pentru cursul de analiza formei ținut de Ernő Rubik. Despre varietatea de forme uluitoare a Spidronului, Science News, cu un tiraj de ordinul milionului, a publicat în numărul din octombrie 2006 un articol de mai multe pagini, precum și Pour la Science în numărul din mai 2014.

Studiul de formă a devenit creație de artă plastică amplasată în spațiul public în Ungaria, Olanda și Austria. A fost prezentat la prelegeri și expoziții în numeroase țări, din Japonia și până în Canada, din India și până în Chile. A devenit parte a materiei de învățământ școlare.

Cercetarea spidronilor continuă. Un domeniu interesant este varianta curbată, SpHidron și, de asemenea, elaborarea variantei desfășurabile în plan a toroidului „spidronizat” (descompus în spidroane).

Dániel ERDÉLY PhD
designer, cercetător

Program special de vizitare: 01-03 septembrie 2017, între orele 11:00-22:00
Evenimentele fac parte din programul pulzArt 5 festival de arte contemporane. 

Mai multe detalii: www.magmacm.ro