Asociația Culturală Instalart lansează proiectul Instalart/ Sculptura/ 000, demers gândit în contextul “Timișoara Capitala Culturala Europeană”. Vernisajul va avea loc joi, 14 septembrie, cand vor fi putea văzute pentru prima oara sculpturile și instalațiile produse de către artiștii invitati, cu sprijinul sponsorului și al partenerilor. Acestea vor fi expuse în galeria Pygmalion/ Casa Artelor, dar și de-a lungul străzii Episcop Augustin Pacha, până pe 28 septembrie 2017, inclusiv.

Proiectul prezintă instalații și sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse  de artistul vizual Marius Leonte și tinerii săi invitați, doctoranzi, masteranzi, absolvenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest, și chiar studenți: Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilie Duță, Barracka (Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu).

Alaturi de Marius Leonte expun in cadrul Instalart/ Sculptura/ 000 șapte emergenți timișoreni, absolvenți excepționali, astfel:

Marius Leonte      / “Doi”/ oțel sudat/14m x 2m x 3,5m (h)

Cătălin Bătrânu    / “Control” / fibră de sticlă / 1m x 5m x 1m (h)

Eugeniu Țibuleac / “Control” / fibră de sticlă și oțel sudat / 3m x 3m x 3m (h)

Ilie Duță                / “Copacii TORNADĂ”/ plastic și oțel sudat / 4m x 15m x 3,5m (h)

Barracka               / “…..”/ fibră de sticlă / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)

Barracka               /“…..”  / fibră de sticlă / lemn / material textil / monitor video (4m x 3m x 1,5m)

Barracka               / “…..”/ fibră de sticlă / lemn / material textil /monitor video (4m x 3m x 1,5m) 

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000 este gândit de Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. Este un anunț/ enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și că artiștii sunt pregătiți să răspundă acestei nevoi. Expozitia este produsul unui workshop ce se desfășoară în curtea Universității de Vest din Timisoara, între 25 august și 10 septembrie, în cadrul căruia artiștii propun un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Marius Leonte, artist vizual bucureștean, este cel care a inițiat proiectul ARTuborg București (2001), Constanța (2002) și Timișoara (2003). Sculpturile sale se află în colecții private din țară și străinătate, în colectia Muzeului Național de Artă Contemporană din București, dar și în spațiul public în Constanța, București, Pitești, Moinești sau Timișoara. Pe langa sculptura în spațiul public, artistul este activ în plan național (București, Iași, Cluj și Timisoara), prin proiectele culturale pe care le inițiază alături de Instalart.

Proiectul este susţinut de Constructim S.A., sponsor principal, o companie timișoreană care s-a evidențiat de-a lungul timpului prin suținerea industriilor creative, implicându-se în nenumărate proiecte de design, arhitectură și artă.

Parteneri strategici:

Constructim SA,

Fundația Herczeg

Egeria

Primăria Municipiului Timișoara,

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș / Casa Artelor,

Universitatea de Vest Timișoara / Facultatea de Arte si Design

Casa Studenților Timisoara,

Direcția pentru Tineret și Sport a Județului Timiș

Enoteca Amphora

Parteneri media: De Banat, Banatul Meu, Banatul Azi, Citește Altfel, Digi24 Timișoara, Gazeta din Vest, Impact Press, Orașul Timișoara, Live Timișoara, Pressalert, Renașterea Bănățeană, Sursa de Vest, Tele Europa Nova, Timișoara Știri, Timpolis, TVR Timișoara, Urby App, UVT TV, Tion, Opinia Timișoarei, Modernism, Timișoara 24 Fun, Plaja cu gânduri, Ceașca de cultură, Știri pentru copii, Ziarul Timișoara, Dunia, Blogul lu Andra, Fundația Rubin

Instalart/ Sculptura/ 000 este recomandat de Radio Guerilla.

Desfasurarea proiectului poate fi urmarita pe pagina de facebook InstalArt

Fotografii: Cosmin Damian