5-22 septembrie 2017

Galeria ICR, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin.

Vernisaj: marți, 5 septembrie 2017, orele 19.00.

Curatori: Ruxandra Demetrescu & Cristina Cojocaru.

O expoziție dedicată operei lui George Löwendal cu ocazia aniversării a 120 de ani de la nașterea artistului constituie un moment de reevaluare a unei creativități ce poate fi descifrată sub semnul unei paradoxale și fericite excepții. Născut la Sankt-Petersburg într-o familie nobilă, cu vechi rădăcini princiare daneze, ajunge în România după primul râzboi mondial printr-un accident al sorții: va poposi mai întâi la București (1921-1925) și se va stabili apoi, pentru mai bine de un deceniu, la Cernăuți, unde va lucra ca pictor scenograf și director tehnic al nou înființatului Teatru Național.

Prezenta expoziție dorește să evidențieze forța creatoare cu care Löwendal a abordat în opera sa o multitudine de genuri și stiluri, de la proiecte scenografice avangardiste, la portrete cu vână expresionistă, de la peisajele influențate de lecția impresionismului și postimpresionismului la pictura religioasă neobizantină. Selecția propusă (în jur de 60 de lucrări aparținând Fundației Löwendal), va ilustra diversitatea activității sale artistice, prezentând: pictura, reprezentată de portretele țăranilor și peisajele cu mânăstirile din Bucovina; grafica de șevalet, ilustrată îndeosebi de portretele de o diversitate tipologică remarcabilă (actori, scriitori, dar și țărani, târgoveți, etc.); schițe scenografice și de costum realizate în perioada Cernăuți; afișe ce ilustrează interesul artistului pentru grafica publicitară.

O expoziție-eveniment realizată de Fundația Löwendal în colaborare cu ICR Berlin.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 22 septembrie 2017. Program galerie ICR Berlin: marți – vineri, 14.00 – 18.00