O după amiază senină de august. Un domn în vârstă, observând cum se joacă strănepotul lui în parc, își aduce aminte de vara anului 1939 … Astfel începe filmulețul educațional de 30 de secunde pregătit de către Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Regimurilor Totalitare. Spotul își va avea premiera pe 23 august, în ziua comemorării semnării pactului Ribbentrop-Mołotow.
La 23 august 1939 miniștrii de externe al celui de-al III lea Reich și al Uniunii Sovietice, Joachim von Ribbentrop și Viaceslav Molotov, au semnat la Moscova pactul de neagresiune, cunoscut astăzi sub numele de pactul Ribbentrop-Molotov sau Hitler-Stalin. Cea mai importantă parte a pactului consta dintr-un protocol adițional, secret care stabilea împărțirea Europei Centrale și de Est în două sfere de influență germană și rusă. Aceste înțelegeri au dus la izbucnirea celui de-al II lea război mondial prevestind violența totalitară, deportările în masă și crimele făcute în numele nazismului și a comunismului.
Pentru a explica și familiariza publicul larg cu importanța acestor evenimente, Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate a pregătit un spot educațional în 6 limbi. El va putea fi vizualizat pentru prima oară chiar pe 23 august pe site-ul Rețelei: www.enrs.eu. Spotul va fi prezentat de asemenea în cadrul conferinței internaționale The Heritage in 21st Century Europe of the Crimes Committed by Communist Regimes, care va avea loc la Tallinn. Conferința este parte a întâlnirii anuale a miniștrilor de justiție din statele Europei Centrale și de Est cu ocazia zilei de 23 august.
Rețeaua îndeamnă de asemenea să vă prindenți pe 23 august o insignă reprezentând o fundă neagră- simbolul acestei zile. Dorim ca acest gest să reprezinte expresia comemorării milioanelor de victime ale regimurilor totalitare; a prizonierilor lagărelor de concentrare, a lagărelor de exterminare, a gulagurilor sovietice și a închisorilor staliniste – explică Rafał Rogulski, directorul Rețelei.
Oricine, cine dorește să primească insigna, o poate comanda, scriidu-ne pe adresa de e-mail: [email protected]. Versiunea electronică poate fi descărcată de pe site-ul: www.enrs.eu/august-23-join-us (site în limba engleză). Organizatorii îndeamnă la implicarea într-o campanie pe termen lung a cărei menire este întipărirea în conștiința europenilor a datei de 23 august ca simbol al comemorării victimelor regimurilor totalitare ale secolului XX.
Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) reprezintă o acțiune internațională, a cărei scop este cercetarea, documentarea și răspândirea cunoștințelor pe tema istoriei Europei secolului XX și a modurilor de comemorare a acestei punându-se accentul în special pe perioada dictaturilor, a războaielor și a opoziție sociale împotriva represiunii. Membrii Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Statut de observator au Austria, Letonia, Cehia și Albania. Mai multe pe: www.enrs.eu.
Recent Comments