Liviu Mihai & ArtYourself prezintă expoziția de pictură “Indirect connections” la ARCUB, str Lipscani, nr 84, București, 3-9 iulie 2017.


“Indirect connections” este un proiect ce aduce laolalta mai multe preocupari ale artistului Liviu Mihai, atingand segvente de ordin social, psihologic, existential sau cautari interioare ale artistului in raport cu memoria, actualitatea si experienta sa directa cu realul. Artistul pune in acelasi context chiar doua medii de exprimare artistica, alunecand cu usurinta din bidimensional in tridimensional si creand conexiuni personale aproape fantastice intre un “Beethoven surd” si obiectul muzical imaginat. Faptul ca aduce in acelasi cadru subiecte si simboluri atat de diferite, reusind sa le conecteze si sa le reveleze privitorului intr-un mod atat de direct si de spontan, dovedeste si abilitatea viziunii sal
e artistice de a transpune si crea obiectul de arta. 
Semiotic vorbind, legătura incitantă care se creează între privitor şi operă are un nivel redus de intimitate, datorită pulsaţiei manieriste şi schimbului de roluri care se produce treptat prin contactul cu opera. Întrucât grafica ocupă un loc secundar în arta unui pictor şi deseori are rol preparator, putem deduce că forma finală dată de straturile de culoare este cea, care poartă teme şi motive picturale. În creaţia lui Liviu Mihai este aşezat fără îndoială omul la loc de cinste, cu toate tulburările şi transformările specifice entităţii înzestrate cu o carcasă. Acest precept stoic este depăşit, artistul atrăgând teme profund sufleteşti, psihologice. Omul aruncat în timp şi pierderea de sine în cotidian este un animal dotat cu gândire liberă care consimte la propria alterare, pierzând din vedere identitatea.

Text: Cristian Marinescu

Foto: Lucian Muntean