FIVE PLUS Art Gallery Vienna
16-30 iunie 2017
Fluid Identity este un proiect ce analizează procesul de continuă schimbare a identității umane și a conceptului de identitate fluidă. Identitatea umană nu poate fi încadrată în stereotipuri, aceasta fiind modelată genetic, temporal și social. Într-o societate care determină individul să dezvolte obsesii față de aspectul estetic al propriei înfățișări, și a validității sale în societate, demersul meu este de a ironiza vizual și conceptual percepția asupra sinelui, precum și standardele estetice, sociale și morale care determină apariția acestui om nou al secolului XXI, confuz în ce privește propria-i unicitate și identitate. Identitatea omului contemporan este fragmentară, compusă dintr-o lăcomie a experiențelor și percepută astfel ca atare. Dinamica acesteia devine fluidă, mereu în proces de schimbare sau de preluare a noi coordonate. Expoziția se conturează preponderent într-o serie de portrete fără identitate care alcătuiesc piesele puzzle-ului unui autoportret indirect.
În modelarea percepției identitare, mass-media vehiculează prototipul unei frumuseți artificiale, cu proporții fizice aproape imposibil de atins și de cele mai multe ori modelată de Photoshop în virtual, iar în realitate prin intervenții chirurgicale, care devin niște intruziuni în aspectul natural al înfățișării umane. Omul nou, omul așa zis dezirabil, “frumos” al secolului XXI este supus unor presiuni sociale imense datorită unor standarde pe care „trebuie” să le atingă: să arate impecabil, să fie eficient, să aibă succes social, etc. Apare ca fenomen de asemenea o tendință înspre androginizare, odată cu topirea granițelor clare despre cum se corelează sexul biologic cu identitatea de gen.
Astfel, omul secolului XXI se definește ca un om complex, liber în a-și găsi și exprima propria identitate, fiind mereu în căutare de noi experiențe. Totodată, cred că omul zilelor noastre este mai confuz ca oricând asupra identității și dorințelor sale, formându-se într-o societate care îi prezintă o paletă largă de posibile alegeri existențiale, însă aplicându-i încă din copilărie -mai mult sau mai puțin direct – șabloane „corecte” de ființare și funcționare. Apare astfel un contrast între modelele promovate, ceea ce își dorește omul și ceea ce este el de fapt. – Ada Muntean
Recent Comments