Inițiată în anul 2014, bursa pentru pictură Teodor Moraru este acordată anual în memoria pictorului Teodor Moraru (1938 – 2011) și se adresează artiștilor cu vârsta de cel mult 35 de ani. Bursa Teodor Moraru urmărește susținerea tinerilor artiști, abordând câteva din nevoile indispensabile dezvoltării artistice. Astfel, bursa oferă anual un suport financiar cât și finanțarea unei rezidențe artistice.

În fiecare an un juriu de specialitate desemnează câștigătorul (câștigătoare) bursei, aceasta constând dintr-un suport financiar de 1000 de euro și un loc finanțat în cadrul rezidenței artistice “Colonia 21“ de la Casa Memorială Rosetti Tescanu–George Enescu din Tescani, județul Bacău.

Bursa este acordată cu sprijinul Societății de Concerte Bistrița și a familiei pictorului Teodor Moraru.

Juriul ediții 2017 este format din Maria Rus Bojan (curator), Diana Marincu (curator) și Iulia Nistor (pictor).

Câștigătorii edițiilor precedente au fost Diana Tudose (2014), Dragoș Bădiță (2015) și Norbert Filep (2016)

Teodor Moraru, unul dintre cei mai importanți pictori români ai ultimei jumătăți de secol, a fost și un profesor cu har, fapt confirmat de foști studenți ai săi care au devenit între timp nume remarcate în arta noastră contemporană. Bursa Teodor Moraru este o inițiativă binevenită în sprijinul și pentru încurajarea artiștilor tineri, aflați la început de drum. A lucra, în calitate de câștigător al bursei, sub semnul cultural al unui univers de creație atât de profund și valoros precum cel reprezentat de opera lui Teodor Moraru, este, sunt convins, accentuat stimulativ. (…)” Adrian Guță (critic de artă, a făcut parte din juriul ediției 2014)

“Dacă aș fi un tânăr pictor în România de astăzi, nu aș ezita să aplic pentru bursa Teodor Moraru. Această bursă, dedicată exclusiv picturii, din câte știu singura de la noi din țară, a devenit de la o ediție la alta tot mai prestigioasă.(…)” Șerban Savu (pictor, a făcut parte din jurul ediției 2015)

Paginile bursei:

www.teodormoraru.ro/btm
www.facebook.com/bursatm