Institutul Cultural Român din New York și Slag Gallery prezintă cele mai noi picturi ale artistului Dan Voinea, într-o expoziție personală, la Târgul Internațional de Artă VOLTA NY.

1-5 martie 2017
Stand C 22 – Slag Gallery

PIER 90, West 50th Street at 12th Avenue, New York, NY 10019

miercuri, 1 martie:
Previzionare pentru oaspeți de onoare: 17.00-19.00
Vernisaj pentru VIP + public: 19.00-22.00
joi- sâmbătă, 2-4 martie: 12.00-20.00; duminică, 5 martie: 12.00-17.00

Website: ny.voltashow.com

Târgul Internațional de Artă Contemporană VOLTA NY, aflat în 2017 la cea de-a 10-a ediție, se desfășoară în perioada 1 – 5 martie, la PIER 90. Și la această ediție, organizatorii doresc să aducă în centrul atenției proiectele artistice personale, concentrând experiența târgului de artă asupra aspectului fundamental: artiștii și operele lor.

VOLTA NY a debutat în 2008, ca versiune americană a târgului de artă european Basel Volta, fondat, în 2005, de trei importanți dealeri de artă. Încă de la început, directorul artistic Amanda Coulson, împreună cu echipa sa, a creat un spațiu ideal, de mare prestigiu și vizibilitate, pentru afirmarea internațională a unor artiști emergenți sau a unor trendsetteri de ultimă oră, care au potențialul de a deveni rapid nume consacrate ale artei contemporane; un târg accesibil tinerilor iubitori de artă, dar și foarte apreciat de colecționari. VOLTA NY are loc în vecinătatea și simultan cu THE ARMORY SHOW, un alt târg de artă de primă mărime. Cele două târguri sunt afiliate și furnizează publicului, pe care și-l împrumută reciproc, viziuni complementare asupra artei contemporane. La VOLTA NY, participă anual peste 100 de galerii de artă, din peste 40 de țări. Participarea se face pe bază de invitație, organizatorii făcând o riguroasă selecție, în funcție de prestigiul galeriilor și al artiștilor pe care acestea îi reprezintă.

Mai multe informații: http://ny.voltashow.com/visit/

01. Lofty, 2017, oil on linen, 63” x 59” 02. Triumph, 2017, oil on linen, 63” x 59” 03. Breach, 2017, oil on linen, 59” x 55” Dan Voinea VOLTA NY 

Dan Voinea (n. 1970, Brașov) a absolvit Universitatea Națională de Artă București (azi, UNARTE), în 1997. A lucrat apoi, timp de doi ani, ca ilustrator de carte, și, încă 10 ani, ca Art Director în câteva agenții de advertising și multinaționale din București. În paralel, și-a continuat munca de atelier și a avut două expoziții personale în Franța:East Wind, la Galeria Les Cordeliers din Romans-sur-Isère (1999), și Finish the Poem, la Galeria S.A.N. din Sénart (2002), pe lângă numeroase expoziții de grup, în țară și peste hotare (Olanda, SUA). În 2008, urmează prima expoziție personală ca propunere de pictură monumentală, Urban Capella / Eroi și Judecători, la Galeria Cărturești, din București. În 2010, renunță definitiv la munca de advertising și se dedică exclusiv celei de artist vizual. Se afirmă ca pictor figurativ în 2011, cu Playboy Afternoon, la Dancona Budis Gallery, din București și, apoi, în 2013, cu A Momentary Rise of Reason, la Beers Lambert Contemporary Gallery, din Londra, înscriindu-se astfel în pictura emergentă românească.
Într-o cronică dedicată artistului, criticul londonez Simon Longman scria: “Opera lui Voinea prezintă o estetică îndrăzneață a tradiționalismului manipulat, reinterpretat în mod inteligent pentru a spune povești – pentru a explora fantezia interacțiunii umane și pentru a reprezenta un teatru vizual al suprarealismului.”
Împreună cu Slag Gallery din New York, Dan Voinea participă, în 2014 și 2015, la două târguri importante de artă, Volta Basel și Volta New York. Este prezent, din nou, în SUA, luând parte la expoziția de pictură românească contemporană Defaced, curatoriată de Mardee Goff, la Boulder Museum of Contemporary Art (BMoCA), Colorado (2014). În 2015, a avut prima personală în SUA, Absently Yours, la Slag Gallery, de asemenea cu suportul ICR New York. Următoarea sa expoziție personală va avea loc la Kunstverein Worms, Germania, în aprilie 2017.

 

Slag Gallery (www.slaggallery.com), patronată de Irina Protopopescu, a fost inaugurată în iunie 2008, în legendara zonă a galeriilor de artă Chelsea (Manhattan), într-un spațiu cu o suprafață de cca. 185 m². În  2012, galeria s-a mutat în Bushwick (Brooklyn), noul cartier artistic al New York-ului.

Galeria reprezintă un grup de artiști emergenți, americani și internaționali, între care se numără și românii Dumitru Gorzo, Dan Voinea și Cătălin Moldoveanu, și își propune să le faciliteze dezvoltarea carierei artistice pe termen lung, prin asigurarea contactelor cu alte galerii internaționale, cu curatori, instituții, muzee și colecționari de artă.

Artiștii galeriei au fost incluși în numeroase expoziții de renume din întreaga lume, precum: Bienala de la Veneția (2001); Bienala de la Istanbul (2011); Bienala de la Praga (2011), Bienala de la Gwangju (2014), ca și în expoziții organizate de muzee și instituții prestigioase, ca: PS1 (spațiu expozițional ce aparține de Museum of Modern Art / MoMA, dedicat mai ales artei experimentale) din New York; The Drawing Center, NY; Brooklyn Museum, NY; Marina Abramovici Institute, San Francisco; Kunsthalle Budapesta (Mucsarnok); MODEM Modern and Contemporary Art Center, Debrețin; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), din București; MKM Museum Kuppersmühle, Duisburg; NJMoCA; Herzliya MoCA; Queens Museum of Art; Birmingham Museum of Art; BMoCA, Colorado; Islip Museum of Art, NY; Haifa Museum of Art, pentru a da doar câteva exemple.