Folosind arhiva personală Adrian Newell Păun, expoziția scoate la lumină încercările de a construi o presă gay într-o epocă în care homosexualitatea și propaganda homosexuală erau interzise în Codul Penal. Cum gândeau și cum se cunoșteau gay-ii? Ce fel de discurs public s-a construit în jurul homosexualității? Ce voci gay au aparut sau disparut și cum se exprimau? Cum navighezi la granița dintre privat și public – atunci când opțiuni de viață private devin pretextul unui discurs public?
Expoziția nu propune o istorie completă și nici macar una complet corectă. În negura anilor 90 multe detalii se pierd. Multe învârteli, șmecherii, fărădelegi, personaje dubioase. O efervescență post-1989, mai ales în presă. Ziarele atingeau tiraje de sute de mii de exemplare, e epocă de aur a presei scrise. În acest context încep să apară informații și despre gay. O scrisoare către redacție, matrimoniale pentru „prietenie de lungă durată”, reporteri zeloși să caute exoticul, ilegalul. În aprilie 1993 apare și Gay45, primul ziar gay. Și presa erotică alocă spațiu generos elementului homosexual.
Presa este și un vehicul de comunicare, manipulat cu imaginație de cei care încă nu pot avea o voce publică. În 1992, Adrian Păun plasează un anunț în cel mai popular cotidian la vremea respectivă, Evenimentul Zilei, anunțând înființarea unui pen club gay. Prima prezentare publică a acestei arhive de corespondență oferă o imagine excepțională despre viața privată a homosexualilor din România acelor ani.
Traseul presei gay continuă până la începutul anilor 2000. După dezincriminarea homosexualității în 2001, un val de simpatie internațională aduce fonduri pentru ONG-uri și proiecte. Donații instituționale și donații private. În mod mai mult s-au mai puțin artificial, noile reviste mai „glossy” supraviețuiesc doar cât există finanțări pe diverse proiecte, nu ajung sa fie competitive pe piața liberă. Sunt încercări de a genera un discurs gay local, însa cu un aer mult prea activist și, implicit, cu o doză de inautentic. Povestea presei gay românești continuă online, când explodează blogurile, rase la randul lor de social media.
A project by / un proiect de Adrian Newell Păun, Adrian Schiop, Vlad Viski
Curator Cristina Bogdan
Opening / Vernisaj 28.2.2017 19.00
Exhibition / Expoziție 28.2 – 24.3.2017
Part of LGBT History Month / parte din Luna istoriei LGBT.
Project supported by / Proiect co-finanțat de AFCN.
Șelari 13
Sector 3, București
Mon-Fri 11-19
Weekends by appointment only.
Recent Comments