Vernisaj: luni, 16 ianuarie 2017, ora 18:00

16–29 ianuarie 2017

Muzeul de Artă Cluj-Napoca vă invită să luaţi parte luni, 16 ianuarie 2017, începând de la ora 18, la vernisajul expoziţiei „Genocide against Roma – Remember to resist / Genocidul împotriva Rromilor – Amintiţi-vă să rezistaţi”. Expoziţia de panouri comemorează persecuţia rromilor din România din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Manifestarea este rezultatul unui proiect internaţional şi multietnic la care au colaborat tineri din Ucraina, Germania şi România, de origine rromă şi non-rromă. Nucleul proiectului a fost constituit de o călătorie din Bucureşti spre teritoriul din sudul Bugului, o regiune care s-a aflat sub ocupaţie românească între anii 1941 şi 1944, numită pe vremea respectivă Transnistria. Tinerii au luat interviuri supravieţuitorilor deportărilor, deportări care au afectat mai mult de 25.000 de rroma din România, și unor martori din Ucraina, care și-au împărtăşit memoriile referitoare condiţiile grele de viaţă ale deportaţilor (dintre care jumătate au murit).

Expoziţia este prima de genul său, fiind menită să reflecte experienţele supravieţuitorilor și percepţia populaţiei locale ucrainene, în a cărei vecinătate au fost plasați deportaţii rromi. Totodată, evenimentul expoziţional prezintă informaţii de fundal despre persecuţie, dar şi reflecţiile personale ale participanţilor tineri din proiect. „Să vorbeşti prima dată cu supravieţuitorii din România, apoi cu oamenii din satele din Ucraina a fost ca și completarea unui puzzle” – sumarizează unul dintre participanţii proiectului. Titlul „Amintiţi-vă să rezistaţi” se referă la cel de-al doilea scop al proiectului: cel de a încuraja rezistenţa împotriva oricărei forme de discriminare rasială.

Acest proiect a fost realizat de ONG-ul german „Bildungswerk für Friedensarbeit” în parteneriat cu Centrul de Cercetări Culturale şi Sociale „Romane Rodimata” din Bucureşti, fiind sponsorizat de programul „Europe for Citizens” al Comisiei Europene şi de Fundaţia EVZ (Stiftung Erinnerung Verantwortung Zukunft) din Germania.

La vernisaj vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca; Marina Koren, membră a echipei de la „Bildungswerk für Friedensarbeit” (Berlin) şi Ciprian Ioaniţa, participant la proiect (Feteşti).

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 16–29 ianuarie.

În cadrul expoziţiei, în data de 18 ianuarie (miercuri), începând de la ora 18:00, în Sala Tonitza a Muzeului de Artă Cluj-Napoca, va avea loc o discuţie publică despre problemele abordate de această expoziţie, cât şi despre condiţiile de la Pata-Rât. Printre vorbitori se enumeră: Petre Matei (Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”), Adrian Dohotaru şi Vincze Enikő (editorii volumului „Pata”), precum şi tineri participanţi la proiect.

Expoziția „Genocide against Roma – Remember to resist Genocidul împotriva Rromilor – Amintiţi-vă să rezistaţi”.