Vernisajul expozitiei  / PRESENT OBJECTS  /  Laurian Popa , ce va avea loc, miercuri 23. noiembrie 2016, orele 19:00 la FUNNEL contemporary www.funnelcontemporary.eu

OBIECTE PREZENTE

Expoziția cuprinde o serie de lucrări care fac parte din ciclul Podeaua gri (Grey floor). Alăturarea de compoziții, desene și obiecte formeză imaginea unui figurativ material, unul insolit și deloc familiar. Un figurativ care semnifică mai degrabă o transpunere în real a unui  obiect cu o identitate neobișnuită, o prelucrare a unor rămășițe de obiecte adunate și recompuse într-o altă dimensiune.

În această dimensiune nou creată, sensul obiectelor devine unul confuz, straniu, dând uneori impresia unor imagini aranjate, a unor instalații bine „orânduite”, care se cer a fi pictate, unde dimensiunea obiectelor este una disproporționată, raportat la dimensiunea reală a suportului. Încercarea de a observa realitatea unui obiect, de a-i „simţi” corporalitatea, de a-l scoate din funcțional și a-l plasa în nefuncțional, reprezintă modalitatea de intervenție a artistului, prin care obiectul observat devine altul, într-o nouă imagine.

Lucrările sunt compuse în straturi, unele transparente, altele încărcate excesiv de o suprapunere de materie, în care solvenții sunt uscați parțial.

Intervenția latexului în desene, sau în picturile realizate pe hârtie, întărește și mai mult ideea de artificial, de strat lichid, devenit solid și palpabil, strat care a fost anexat hârtiei într-o altă formă. El devine astfel o membrană vie, dar „statică”, una care se degradează în timp.

Cu o identitate sustrasă, ruptă din contextul uzual, imaginea obiectelor prezente devine un exercițiu al decriptării, al asimilării, al recontextualizării: un semnal al decadenței unui spațiu „aranjat”, dar real.

 

Laurian Popa s-a născut în 1980 la Arad, unde trăiește și lucrează. Este artist vizual,  licențiat în Pictură la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, la clasa prof. Constantin Flondor. În prezent este lector la Facultatea de Design din cadrul UAV – Arad.

Expoziţii personale, selecție:

2016: Memorii ogranice” MAG Contemporary Gallery – Como-Italia, 2015: După fugă” Galeria de artă contemporană – Uj Kriterion – Miercurea-Ciuc, 2014: Spații și obiecte pentru nimic” Muzeul de Artă – Arad, 2012: „Spaţii închise” Galeria Machina-Rieti – Italia, 2011: „Cerul negru” Galeria D’Anconabudis – Bucureşti, 2010: „Însemne printre nori şi urme“ Atelier  0302020 Contemporary art space – Bucureşti.

Expoziţii de grup, selecție:

2016: NAG-Renașterea arădeană, Scena9 – București, Dream hunters – Institutul Cultural Polonez – Budapesta, Media Art Festival – Arad, 2015: R.E.M.X — Rapid Eye Movement // “No matter how fast you are, there’s always  someone faster” – MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană București), Life or something like that – Molly Krom Gallery – NY-USA, 2011: Delicii – (Spațiu alternativ), Cotroceni, București, În miezul lucrurilor – Muzeul de Artă Cluj, 2010: În miezul lucrurilor, Halele Timco – Galeria Calina – Timișoara.

laurian-popa