Artistul vizual Emil DOBRIBAN din Cluj – Napoca a participat la a 8-a ediţie a “Bienalei internaţionale de artă contemporană în aer liber – Moved Wind” organizată lângă Kassel, Germania, în perioada 17-31 august 2016.
Au fost 158 de candidaturi din 25 de țări. Juriul a selectat 80 de artişti să-şi prezinte lucrările gen Instalaţii, Performances, Video, în trei parcuri din jurul oraşului Kassel. Expoziţia are ca scop să evidenţieze lucrări în care arta interacţionează cu vântul şi peisajul din regiunea Nordhessen, Germania.
După prima participare din 2014 la această manifestare, Emil Dobriban a fost selectat din nou să realizeze o lucrare Land art şi la ediţia din anul acesta. De data aceasta artistul Clujean a propus o lucrare cu o componentă cinetică, fiind nevoie de forţa vântului pentru a întregi expresia plastică a lucrării. Lucrarea este intitulată Dragon fly. Lungimea lucrării 5 metri, anvergura aripilor 4 metri. Lucrare realizată în întregime din crengi. Cu acest material artistul a încercat să redea eleganţa corpului alungit, iar mişcarea perpetuă data de forţa vântului a folosit-o pentru a sugera zborul agil al aripilor străvezii.
Macheta – propunere lucrare land art, pe baza căreia a fost selectat, fost prezentată şi în Expoziţia personală de pictură – obiect. Mondo Cane Emil Dobriban, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, 2016. “…În mod special, machetele de land-art, ilustrează capacitatea specială a lui Emil Dobriban de a crea obiecte cu valoare artistică, dar şi bogatele sale resurse, recunoscute internaţional, de resemnificare estetică a unor spaţii aparent lipsite de valoare artistică…” menţionează muzeograful Dan Breaz în prefaţa Cărţii-catalog expoziţional Mondo Cane, pictură, obiect, instalaţie, apărută cu ocazia expoziţiei personale Emil Dobriban de la Muzeul de Artă, Cluj Napoca.
*****
Emil Dobriban s-a născut în 1958, la Reşiţa.
1988 – A absolvit ca Şef de promoţie Secţia de Pictură a Institutului de artă Ioan Andreescu din Cluj, actuala Universitate de Artă şi Design, unde în prezent este Conferenţiar Universitar. A avut profesori deosebiţi, la Şcoala de artă din Reşiţa profesor Petru Comisarschi, la Liceul de artă Braşov profesori Butak András, Mattis-Teutsch- Waldemar, Margit Köllő, la Universitatea de artă Cluj profesori Victor Ciato, Veress Páll, Paul Sima, la Studii Doctorale profesor dr. Angi Isván şi Cercetător dr. Alexandra Rus.
În 1989 alături de artiştii orădeni din gruparea Atelier 35 Oradea are acţiuni şi instalaţii artistice ca cea intitulată Lacul, Eminescu, ilustrată text/fotografie în Revista Arta a UAP din România, numărul din 1990.
În 1990 expune la Expoziţia Aşteptare şi izbucnire a tinerilor artişti Români în Ungaria la Muzeul de artă contemporană Szombathely, Ungaria, curator Călin Dan şi Butak András, cu catalog.
Din 1990 este membru UAP, secţia Pictură. Din 1997 membru în BMC Asociaţia Artiştilor Plastici maghiari din Romania. Din 1996 membru în Asociaţia Română de Ex-Libris.
Invitat în tabere de creaţie (pictură / Land art) în Franţa, Spania, Anglia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Germania, Serbia, în Japonia la Workshopul de land art „Open air exhibition” Abiko, 2012 şi în România la binecunoscuta tabără Lăzarea, jud. Harghita.
Fotografii Uwe Thon, Fritz Kula, Feleki István, Emil Dobriban.
Recent Comments