Muzeul de Artă Cluj Napoca a găzduit Expoziţia de pictură “Mondo Cane” Emil Dobriban  în perioada 20 Octombrie – 13 Noiembrie 2016. Curator dr. Dan Breaz.

Au prezentat Németh Júlia şi Aurel Codoban.

11aba-img_2139-webjpg 11ab-emil-dobriban-we c-emil-dobriban f1-emil-dobriban f-emil-dobriban img_0021awe img_0024awe img_0025awe img_0030awe img_0048awe img_0055awe l-emil-dobriban radu-pop-0-6w radu-pop-0-9w3 r-dsc_6804w

 

Expoziţia cuprinde 44 de lucrări. Alături de picturile viu colorate, care au constituit preocuparea majoră a artistului de-a lungul a aproape 30 de ani de carieră, în această expoziţie este expusă în premieră seria de 11 lucrări în alb şi negru, o cercetare a ultimilor doi ani. Tot o premieră este includerea în această expoziţie a unei serii de opt obiecte – proiecte de Land Art, care conform prezentării Domnului Prof. Univ. dr. Aurel Codoban, constituie liantul tuturor preocupărilor artistice ale lui Emil Dobriban. Finalizarea acestor proiecte prin lucrări de Lan-art de mari dimensiuni în tabere internaţionale, este documentată fotografic în expoziţie.

“…Noua serie alb-negru de peisaje desfrunzite, realizate în anul 2016, reunite în expoziţia Mondo Cane, surprind prin câteva elemente definitorii pentru artist, între care grafismul accentuat, simplificarea neoexpresionistă a desenului cu accentuate calităţi grafice şi caracterul subversiv moştenit de la practicile sale performative.

Tablourile recente din creația artistului demonstrează caracterul versatil al picturii sale, care poate fi deopotrivă un proiect de performance, de land-art sau o rezultantă a acestora. În mod similar, Mondo Cane poate fi o metaforă artistică pentru ceea ce este diferit de natura umană sau poate trimite pur şi simplu la un dublu al omului, sugerând versatilitatea formelor în care ne aşteptăm să se întrupeze umanul…” sublinia muzeograful Dan Breaz în prefaţa Cărţii-catalog expoziţional Mondo Cane, pictură, obiect, instalaţie, apărută cu ocazia acestei expoziţii personale.

 

*****

Emil Dobriban este născut în 1958, la Reşiţa.

1988 – A absolvit ca Şef de promoţie Secţia de Pictură a Institutului de artă Ioan Andreescu din Cluj, actuala Universitate de Artă şi Design, unde în prezent este Conferenţiar Universitar. A avut profesori deosebiţi, la Şcoala de artă din Reşiţa profesor Petru Comisarschi, la Liceul de artă Braşov profesori Butak András, Mattis-Teutsch- Waldemar, Margit Köllő, la Universitatea de artă Cluj profesori Victor Ciato, Veress Páll, Paul Sima, la Studii Doctorale profesor dr. Angi Isván şi Cercetător dr. Alexandra Rus.

În 1989 alături de artiştii orădeni din gruparea Atelier 35 Oradea are acţiuni şi instalaţii artistice ca cea intitulată Lacul, Eminescu, ilustrată text/fotografie în Revista Arta a UAP din România, nr. din 1990.

În 1990 expune la Expoziţia Aşteptare şi izbucnire a tinerilor artişti Români în Ungaria la Muzeul de artă contemporană Szombathely, Ungaria curator Călin Dan şi Butak András, cu catalog.

În 1999 Profesor invitat la Europenska Akademia Stuk, Academia de Artă, Varşovia.

Premiul naţional/ Bursa anuală pentru pictură UAP pentru tineri absolvenţi pe anul 1989, urmată de expoziţia de grup la Galeria Simeza, Bucureşti. Premiul naţional pentru pictură al Muzeului de artă Bacău, 1993, la Expoziţia Saloanele Moldovei. Premiul naţional pentru pictură Centrul Internaţional de Cultură, George Apostu Bacău 2000, Expoziţia Saloanele Moldovei. Premiul pentru pictură al WTC Bucureşti România, 2003, expoziţie naţională, preşedintele juriului Viorel Mărginean.

Prima expoziţie personală a avut-o în anii studenţiei, 1986, Galeria UAP Miercurea Ciuc. Au urmat altele la Covasna 1987, Oradea 1990, Cluj Napoca 1993, Doorn Olanda 1995, Budapesta, 1997 (cu Carmen Hulubă şi Elena Surdu Stănescu), Bucureşti 2003 (cu Marius Ghenescu), Dej 2008.

În 2011 participă cu pictură la Expoziţia Atelier 35 Oradea, la Muzeul de artă modernă, Debrecen, Ungaria.

Fotografii Radu Pop, Feleki Istvan.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.