UNA Galerie, Bucuresti
str. Gen. Budisteanu nr.10
Marti 22 noiembrie orele 19
Deschide ADRIANA OPREA, critic de arta
////
Institutul Balassi, Bucuresti
str. Gina Patrichi nr.8
Miercuri 23 noiembrie orele 19
Deschide ADRIANA OPREA, critic de arta

 

Constructorii de pod

P Szabó Ernő

În ultimii ani suntem martorii unui proces îmbucurător: se vorbește din ce în ce mai mult despre arta plastică din Transilvania, despre succesele sale și prezența ei în circuitul internațional. Se înființează noi comune artistice, noi ateliere, înflorește mișcarea coloniilor artistice, și în timp ce în mijlocul atenției apar opere (aproape) uitate, vedem cum se înfiripă noi experiențe palpitante. Se deschide o poartă spre valorile universale, sau se construiește chiar un pod, în regiune, la București, la Budapesta și în alte orașe din România și Ungaria, în unele cazuri în alte țări, spre artiștii care creează acolo.

Un astfel de constructor de pod este și Noua Galerie Kriterion. În imobilul a cărui proprietar este Fundația Kriterion se organizează vernisaje încă din 1994 datorită muncii perseverente și dezinteresate a pictorului Árpád Márton. Dar noul ei nume Galeria și l-a luat doar în 2011, atunci cînd directorul fundației a devenit directorul editurii Bookart, Áron Hajdú. La redeschidere, s-a propus și o nouă concepție, care s-a născut datorită întîlnirii de suflet, de creier și de gust cu Botond Részegh, directorul artistic al fundației. Această concepție se bazează pe trei coloane principale. Prima este calitatea: cei doi nu vor să facă compromisuri, și într-adevăr au reușit să nu facă cu excepția a unul sau două cazuri. A doua este rolul interfaței pe care galeria o joacă între arta contemporană maghiară și română, între arta transilvăneană și cea din Ungaria. Iar a treia: în acest proces ei vor să prezinte ocazional și artiști tineri din Ardeal.

Traducere de Péter Demény

aurel-vlad_2013 cristian-sida_2016 erno-bartha_2014 gaal-jozsef_2012 gorzo_2016 ion-grigorescu_2015 laurian-popa_2015 mircia-dumitrescu-_2011 una-galeria