ICR Istanbul vă invită la Edirne, la Expoziția „CONSTANTIN BRÂNCUŞI – 2016” EX-LIBRIS

Lucrări inspirate de geniul din Hobiţa vor putea  fi văzute la Universitatea Trakya

Expoziţia „Ex-Libris Brâncuşi 2016“ este un tribut adus „maestrului Infinitului“ în „Anul Brâncuşi“ şi are o manieră de prezentare mai rar intâlnită: lucrările sunt aşezate pe pardoseală, astfel că trebuie privite aplecându-te asupra lor sau chiar îngenunchind, pentru a privi îndeaproape gravurile-omagiu. Ideea realizării acestei expoziţii îi aparţine artistului plastic conf. univ. dr. Florin Stoiciu, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Un experiemnt cu studenții a devenit o expoziţie itinerantă, care străbate Europa și la care s-au alăturat 170 de artiști importanți, atât români, cât și străini.

Demersul în sine se bazează pe dialogul dintre tânăra generație de artiști plastici și artiști consacrați, reuniți în jurul importantei celebrării de anul acesta, 140 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși.

Toți acești artiști au creat o serie de lucrări, în format A4, gravură, tehnici de imprimare în adâncime, plan și înalt, compoziții conform temei anunțate și reunite sub denumirea “Ex libris Brâncuși 2016”.

Expoziția a fost realizată într-un timp scurt și deja parte din lucrări au făcut obiectul unor expuneri: Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, Muzeul de Artă Tulcea, Universitatea Ovidius Constanța, Bookfest Monitorul Oficial București, Muzeul Hărților București, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Muzeul de Artă Palatul Culturii Iași. „Ex Libris Brâncuşi 2016“ a fost recent în Grecia, iar în zilele următoare va rămâne în Turcia, fiind aşteptată să încheie anul la Paris, acolo unde se află atelierul sculptorului Constantin Brâncuşi.

Evenimentul pilot va fi continuat și în anul 2017 cu o Bienală Internaţională Ex-Libris Constantin Brâncuşi și se va încheia în anul 2026, la 150 de ani de la nașterea sculptorului român.

 

Expoziția de la Edirne este susținută de Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir din Istanbul și  va avea loc în perioada 19-25 octombrie 2016.

Evenimentul reuneşte 220 de lucrări ale artiştilor plastici, studenţi, profesori, academicieni, printre cei mai importanţi sculptori, pictori şi gravori contemporani români şi masteranzi ai facultăţilor de arte din România.

Vernisajul expoziției de la Universitatea Trakya din Edirne, Galeria “Trakya University Balkan Congress Center” va avea loc în data de 19 octombrie 2016, începând cu ora 15.00.

 

Artiștii români care participă la evenimentul de la Edirne sunt următorii:

Aurel Bulacu, doctor în arte vizuale și unul dintre cei mai importanți artiști contemporani, specialist în gravură. A fost profesor la Liceul de Arte Nicolae Tonitza din București și a predat, de asemenea,la Universitatea de Arte din București.

Mihai Tugearu, este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, specializarea sculptură.

Anastasia Stoiciu (ex. Gina Costescu) este masterand la Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius și, în egală măsură, curator al expoziției Ex Libris Brâncuși 2016.

Întregul eveniment expozițional se va desfășura la Universitatea Trakya, Edirne, Facultatea de Arte Plastice, Karaağaç Campus, în cadrul Galeriei “Trakya University Balkan Congress Center”.

De asemenea, în perioada expoziției sunt incluse și alte evenimente, dintre care amintim: întâlniri cu artiști turci, workshop-uri cu studenții și conferințe pe teme de tehnici și maniere de gravură.

Anul 2016 reprezintă „Anul Constantin Brâncuşi“, în semn de prețuire, un omagiu adus unui creator de geniu , autorul unor capodopere intrate în istoria universală a artei. – transmite ICR Istanbul

foto-ex-libris