O nouă întâlnire cu inedite coaceri ale Metaforelor Incandescente la Muzeul de Artă Cluj Bienala Națională de ceramică-sticlă-metal,
METAFORE INCANDESCENTE – Cluj 2016,
în perioada 6 – 30 octombrie.
Vernisajul expoziției, joi 6 octombrie, ora 18.00
Incandescența metaforică a toamnei expoziționale clujene, ce se desfășoară și în acest an pe simezele Muzeului de Artă din Cluj, între ziduri impregnate de gloria zbaterilor istorice și dureroaselor contorsiuni contemporane, se face simțită. Sperăm să încarce iarăși cu consistența emoției estetice dată de vioiciunea creativă a expozanților sufletele publicului clujean avid de frumos, în pragul unei ierni previzibile; posibil apăsătoare și disconfortantă.
Lumea artistică și culturală a urbei, mereu secondată de minunatul său public, acceptă greu dar nu consimte la asumarea stării de spectator inert, de învins sau victimă a unor vremuri ce lasă urme parcă tot mai adânci, încărcate de o grea ignoranță. Nu pot să nu am aici proaspătă în memorie, recent rușinoasa pierdere a titlului de Capitală Europeană, în favoarea, trebuie să o recunoaștem, a unui centru cultual cu un program mult mai coerent și inspirat. O palmă venită sper, să-i trezească din amorțire pe cei osificați în mentalități de mult aruncate de alții în afundul coș de gunoi al ineficientei noastre istorii postdecembriste, care sperăm încă, cu asumată toleranță și răbdare mioritică, să se trezească vreodată.
O palmă grea pe obrazul oamenilor valoroși ai acestei cetăți de veche tradiție culturală. Una pe care nu o meritau câtuși de puțin și care ar trebui întoarsă spre deșteptare câtorva care, din nenorocire pentru noi și-au dovedit,… oare pentru a câta oară și până când?… dureroasa și adânca incompetență.
Noi nu asta am visam și mai continuăm încă să visăm! Noi ne dorim cu o nemărginită ardoare, ca lumina artelor focului și nu numai aceasta, lumina pe care continuăm să o aprindem cu cadență de ceasornic, să le pună în umbra cuvenită prezența nesemnificativă.
Alături de mai tânăra ei surată, Bienala Internațională de Ceramică ce și-a consumat cu un răsunător și meritat succes multiplele manifestări cultural-expoziționale în cea de-a II-a ei ediție, consacrata dar mereu proaspăta Bienală Națională de ceramică-sticlă-metal Metafore Incandescente, aflată la a VI-a manifestare, se deschide și în acest an cu aceeași generozitatea proprie lumii artelor, în spațiile dedicate ale Muzeului de Artă clujean.
Manifestarea desfășoară într-un prestigios parteneriat cu renumite instituții culturale clujene, precum gazda manifestării Muzeul de Artă, Universitatea de Artă și Design, Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Cluj și nu în ultimul rând, Fundația CeramART, fondată de o parte dintre dascălii catedrei ceramică-sticlă-metal, implicată tot mai pregnant în organizarea și desfășurarea de expoziții, simpozioane și bienale naționale și internaționale de profil, derulate la Cluj-Napoca începând încă din 1996.
Comparativ cu prima sa ediție sub genericul METAFORE INCANDESCENTE, aceea din 2014, cu o participare a 45 de artiști, miza acestei ediții era, credeam noi inițial una ambițioasă, în care contam pe o mai largă participare a artiștilor români, al căror număr speram optimist să treacă de cincizeci. Această miză a fost în mod fericit depășită prin răspunsul afirmativ masiv primit la invitația noastră din partea acestora. Așa am ajuns ca la această nouă ediție, un număr nesperat, 68 de expozanți șă ne onoreze cu prezența operei lor dar și personală, fapt ce era pe cale de a ne creea probleme de spațiu.
De asemenea bienala, pe care ne-o dorim de-acum cât mai justificat națională, are ca scop ca aducând pe simeze cât mai numeroși activi și valoroși artiști, din cele mai diverse regiuni ale țării, să faciliteze și să medieze stabilirea și consolidarea de relații și contacte profesionale și de colaborare în viitor, pe o arie cât mai largă, cuprinzând artiști, uniuni sau universități zonale, pe toate domeniile sale de operare.
În noua formulă, sub genericul Metafore Incandescente, bienala și-a propus din prima sa ediție, acoperirea tuturor celor trei domenii de manifestare a artelor decorative ale focului, ceramică, stică și metal, cu întreaga lor varietate de interconexiuni imprevizibile, fiind prima bienală din țară care întrunește acest deziderat important pentru o imagine globală cât mai edificatoare asupra acestui segment al artelor decorative aplicate; Artele Focului.
Așadar vedem și de această dată lucrări de autor ale unor artiști aflați încă în universități, la început de drum sau în apogeul creației, piese individuale sau ansambluri compoziționale de un înalt nivel artistic și tehnic, din aria ceramicii artistice de expresie liberă, de mici și mari dimensiuni sau a designului de obiect decorativ și funcțional contemporan. Obiecte surprinzătoare prin varietatea lor formală și inovativă, admirabil transpuse în mase ceramice, tehnici și abordări plastice la fel de diverse.
Lucrările maeștrilor sticlari prezenți în spațiul expozițional inundă atmosfera cu reflexiile fascicolelor lor colorate și diafane, fascinante formal și cromatic, într-o plajă dimensională și în desfășurări spațial-vectoriale complexe. Asocieri cu elemente conexe, lemn, metal, piatră sau fibre vegetale, vin în completarea inspirată a surprinzătorului lor discurs plastic. Tehnici și tehnologii de ultimă oră, metalizări și monturi prețioase și rafinate, șlefuiri și eloxări, încântă mai mult ca oricând ochiul avizat și exigent al publicului, captându-i atenția.
Îmblânzitori ai fiarelor, maeștrii metaliști ne vor impresiona cu siguranță prin uimitorul dresaj în forme inedite și paradoxal delicate, de asocieri al multor varietăți de mase metalice, împreunate de focul purificator în alcătuiri fantastice și formalizări imprevizibile, pe o la fel de neașteptată scală dimensională. Prezențele impunătoare ale metalului voit frust și dur, îmbogățit de oxidări și patine fascinante cromatic, prelinse lasciv pe forme aluzive lipsite de opreliști, coabitează pașnic cu delicatele siluete sidefate ale unor splendide piese de podoabă. Fabuloase bijuterii de autor amintind parcă de o lume viitoare. Modelate cu multă asumare de mințile instruite și mâinile pricepute și dăruite cu har ale artiștilor orfevrari, din metale nobile înglobând splendide fragmente de pietre prețioase,…și dacă nu prin valoarea lor pecuniară atunci cu siguranță prin cea estetică de înalt nivel, aceste arabescuri punctează cu delicatețe spațiul expoziției, înnobilând întreaga atmosferă.
Mixaje multiple realizate din materii de mare diversitate, bine controlate și extrem de expresive, de elemente spațiale filiforme și unduitoare, alternând cu mai masive dezvoltări formale ceramice impunătoare sau transluciditățile luminoase de ghețuri colorate proprii sticlei, ne-au bucura sufletul însoțindu-ne apoi lung timp în viața de dincolo de zidurile galeriilor Muzeului clujean.
Această atmosferă de basm, născută din multiple contrubuții sensibile, a spațiului acestei expoziții, nu o putea împlini marcându-ne în profunzime decât o astfel de fabuloasă reunire de vii și vrăjite entități obiectuale, având ca loc comun în purificarea nașterii lor, Focul, un element de sacralitate care ne-a marcat existența încă din începuturile noastre ca ființe dumnezeiești.
Vom întâlni la Cluj dacă vom trece de porțile larg deschise ale muzeului, 68 de artiști, veniți aici din București, Brașov, Galați, Iași, Bistrița, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Vâlcea, Petroșani, Deva, Ploiești și Timișoara sau din cei activi dincolo de hotare, dar care nu au abdicat de la apartenența lor națională, spirituală și artistică, alături de artiștii clujeni. Din generații și școli la fel de diferite, precum universitățile din București, Timișoara, Cluj, Iași și Baia Mare, se întâlnesc în galeriile Muzeului de Artă din Cluj, reuniți într-o sărbătoare metaforică națională a incandescenței, alături de artiștii cu nume consacrate, proaspeți absonvenți sau studenți meritorii la licență sau master, ai secțiilor de profil ale universităților de artă românești.
Ca organizatori am sperăm în participarea unui public cât mai numeros, care să ne fie alături în bucuria acestei ample revederi, aflate sub zodia unei toamne dominată de o incandescență solară, iar speranța și dorința ne-au fost din belșug împlinite, de publicul clujean și de aiurea.
Aducem pe această cale mulțumirile noastre tuturor celor ce ne-au fost alături, nu nominalizăm ca nu cumva să aducem vreo atingere prin omisiune cuiva, în întreg parcursul pregătirilor și efortului depus în această realizare culturală pe care oconsiderăm a fi un real succes.
Conf. Univ. dr. Andrei Florian, UAD Cluj,
organizator și curator al bienalei
Recent Comments