Vernisaj 20 octombrie la Atelier Patru din Cluj-Napoca

Presence in Absence este un proiect curatorial ce problematizează relativitatea prezenței și absenței analizate strict ca și concepte și interferențele care se insinuează între ele la nivel abstract și concret. Ironizează  și în același timp chestionează un aspect delicat din viața artistului vizual contemporan și anume ce înseamnă “a fi prezent”  sau “a fi absent”  pe scena artistică locală, națională, internațională.

Expoziția se conturează ca un demers vizual ce sugerează caracterul în definitiv iluzoriu asupra a ceea ce înseamnă prezența și absența ca stări – materiale și imateriale. Acestea devin  concepte care nu se pot separa, incluzându-se reciproc. Absența nu poate fi percepută fără trimiterea la posibila existență a unei prezențe – la fel ca și negativul fără pozitiv sau golul fără plin.

Ca sursă de inspirație pentru acest proiect, ideea de absență în prezență și viceversa își are originile în substratul conceptual al picturii metafizice. Spațiul creat de către pictorii metafizici sugerează în esență vidul, deși format din plus de materie, de obiecte pictate într-o manieră relativ realistă., ce configurează compoziții/peisaje construite din elemente “prezente”.

Extrapolând ideea, expoziția se concentrează asupra a trei tineri artiști care s-au format în școala și atmosfera artistică clujeană și care au activat în ea o perioadă de timp. Este vorba de Andreea Anghel, Maria Sicoie și Gabriel Stoian. Relativ recent, fiecare dintre ei a luat decizia de a se reloca și a lucra în alt oraș, respectiv în altă țară – Timișoara (Maria Sicoie), Wroclaw (Andreea Anghel), Frankfurt (Gabriel Stoian). Deși fizic nu mai sunt prezenți în Cluj, ei sunt în continuare activi pe scena artistică clujeană prin diverse proiecte, atât personale cât și de grup. Astfel, sunt absenți din punct de vedere corporal, material, dar prezenți prin lucrările și acțiunile lor. Chiar și atunci când lumea îi menționează ca fiind absenți, doar prin simpla lor numire de către interlocutor, ei devin prezenți, chiar și pentru câteva secunde pentru receptor. Ceea ce îi unește pe cei trei nu e doar vârsta și absența fizică din orașul Cluj, ci și o manieră experimentală de a-și crea proiectele. Sunt artiști care urmăresc mereu să iasă din zona proprie de confort și experimentează cu idei și materiale noi, trecând din medii tradiționale de exprimare către instalație.

Presence in Absence devine astfel o propunere de interogare asupra a ceea ce înseamnă material și imaterial, prezență/ absență, certitudine vs. iluzoriu, într-o expoziție-sinteză ce cuprinde cele mai noi lucrări ale artiștilor, într-un context care îi reunește atât fizic, cât și conceptual.

afis-presence-in-absence

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.