Toamna începe la Fabrica de Pensule cu o săptămână plină de evenimente. De miercuri și până duminică, publicul este invitat la vernisaje, spectacole, ateliere deschise și întâlniri cu artiștii care participă la evenimentele la această sesiune de Trei Schimburi.

Ziua de miercuri, 5 octombrie, începe cu o proiecție de film, la ora 19:30, în Sala RAP: pentru a doua oară în Cluj-Napoca, filmul Pieptiș se întâlnește cu publicul de la Fabrica de Pensule. Proiecția filmului e urmată de spectacolul Ea e băiat bun în Sala Studio și apoi de o discuție alături de realizatorii celor două proiecte, care au în comun tema identității de gen.

ea-e-baiat-bun

12967895_1318484528181206_2045705799948590452_o

Sala Studio găzduiește joi, 6 octombrie, de la ora 20:00, spectacolul Pulcinella di Mare, în cadrul festivalului AnimaFest, o reprezentație de teatru de animație pentru adulți cu și de Gaspare Nasuto, păpușar și sculptor, considerat unul dintre cei mai mari maeștri ai tradiției napoletane de mânuire și construcție a păpușilor.

pulcinella-gaspare-nasuto 

Vineri, 7 octombrie, începând cu ora 19:00, vă invităm la vernisajele a patru noi expoziții în spațiile Domino, Lateral ArtSpace, Superliquidato și Pilot.

Domino este un nou spațiu de artă contemporană susținut de Fundația Plan B care deschide vineri expoziția Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite). Expoziția este constituită din două episoade succesive: prima etapă este o prezentare performativă a proiectului Reenactment. A Reconstruction for the Past realizat de artiștii Cristian Rusu și Șerban Savu și se deschide vineri, de la ora 19:00. Cea de-a doua parte marchează stadiul final al cercetării curatoriale Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite) realizată de istoricul de artă Alina Șerban. Prezentarea celei de-a doua părți va avea loc vineri, 28 octombrie 2016, ora 19:00, alături de curatorul expoziției și artiștii Răzvan Anton, Miklósi Dénes, Cristian Rusu, Șerban Savu și Mihai Șovăială.

domino 

Lateral ArtSpace prezintă vineri expoziția solo Invisible labor, cu lucrările artistului Lucian Indrei, care aduce în discuție însemnătatea actului de a fotografia și fotografia în sine, din prisma paradoxului fotografiei formulat de Flusser: camera foto redă vizibilul într-un mod invizibil.

afis-invisible-labor-35x50

 

Galeria Superliquidato propune expoziția Arcadia, construită în jurul lucrărilor video realizate de Tamás Komoróczky, Agnieszka Polska și Ádám Ulbert care adresează, din punct de vedere curatorial, aspecte mitice al artei contemporane. Arcadia ne confruntă cu imaginea naturii și simbolurile sale culturale ca mituri.  În jungla atemporală a instinctelor și a senzualității, poezia devine singurul punct de reper al expoziției.

afis-arcadia

După ce peste vară a fost gazda a trei rezidențe artistice, spațiul Pilot găzduiește în această toamnă o primă expoziție de grup la care participă artiști rezidenți în Fabrica de Pensule. Cu excepția riveranilor dă un impuls artiștilor de a colabora într-un context nou, într-un mod de ”blind date”. Fără a ști inițial ce vor expune ceilalți colegi, fiecare artist va introduce în expoziție o lucrare personală, alterând rezultatul final al acesteia.

Expoziția marchează începutul unei serii noi de expoziții în spațiul Pilot, oferind artiștilor din Fabrica de Pensule ocazia de a expune împreună și de a-și prezenta noi lucrări de artă. La expoziție participă artiștii Răzvan Anton, Dragoș Bădiță, Maria Brudașcă, Radu Cioca, Denisa Curte, Oana Fărcaș, Robert Fekete, Cristina Gagiu, Mihai Iepure-Gorski, Lucian Indrei, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Eugen Roșca și Șerban Savu.

filename_0fdp-poster-500x700-2016-10-pilot-cu-exceptia-riveranilorfilename_1

Vineri, după vernisaje, sărbătorim deschiderea noului sezon de evenimente la Fabrica de Pensule cu muzică live și dj set-uri: Tomma Alistar, proiectul muzical al lui Alexei Țurcan, care trece de la origini locale la un sound cu flux urban; Rochițe – spectacol de muzică și proiecții video live; Stereotype Bizzare, proiectul clujean care îi are ca DJ rezidenți pe Akos și Highroller.

După seara de vernisaje de vineri, publicul este invitat sâmbătă la o după-masă relaxată alături de artiștii din comunitatea Fabricii de Pensule care își deschid atelierele pentru public. De la ora 17:00 intrăm în Sala Studio pentru o discuție deschisă cu artiștii, curatorii și coordonatorii galeriilor despre propunerile și ideile lansate în cadrul noilor expoziții.

Ultima zi din sesiunea de toamnă de Trei Schimburi este dedicată copiilor. Duminică de la ora 11:00, cei mici sunt așteptați în Sala Studio la spectacolul Degețica, adaptare după povestea lui Hans Christian Andersen cu actorii Enikő Takács, Lucian Rad, Dana Bonțidean. După spectacol copiii sunt invitați la cea de-a 17 sesiune din ARTbecedar. Alături de Lucian Rad, aceștia vor putea face primi pași în improvizația scenică, cu ajutorul păpușilor și marionetelor. Ziua se încheie cu spectacolul Odisea, cel de-al doilea spectacol, dedicat adulților, pe care Fabrica de Pensule îl găzduiește în cadrul AnimaFest. Odisea, cu actorul spaniol Nelo Sebástian Vera, vorbește despre cartea ca poartă spre descoperirea universurilor proprii și despre importanța antrenării imaginației urmând schimbările de direcție. Spectacolul are loc în Sala Studio, începând cu ora 20:00.

Începând de luni, galeriile pot fi vizitate în tururi ghidate care încep de la etajul I al Fabricii de Pensule. Programul de vizitare este de luni până vineri, între orele 16:00 – 20:00.

 

Evenimentele din cadrul Trei Schimburi sunt realizate cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca și co-finanțate de Administrația Fondului Cultural Național.

Program:

 

miercuri, 5 octombrie
19:30 | proiecție de film: Pieptiș @ sala RAP
20:00 | spectacol: Ea e băiat bun | Linia de producție @ Sala Studio
+ discuție cu realizatorii filmului și spectacolului


joi, 6 octombrie
20:00 | spectacol: Pulcinella di mare @ Sala Studio | parte din AnimaFest

vineri, 7 octombrie
19:00 | vernisaje
Răzvan Anton & Miklósi Dénes, Cristian Rusu & Șerban Savu, Mihai Șovăială | Uzina de fapte și alte povestiri (nemărturisite)
Domino, parter
7 octombrie – 16 decembrie

Lucian Indrei | Invisible labor
Lateral ArtSpace, etajul întâi
7 octombrie – 4 noiembrie

Tamás Komoróczky, Agnieszka Polska, Ádám Ulbert | Arcadia
Superliquidato, etajul trei
7 octombrie – 13 noiembrie

Expoziție de grup | Cu excepția riveranilor
Pilot, etajul trei
7 octombrie
3 noiembrie

22:00 | party cu Tomma Alistar, Rochițe, Stereotype Bizarre w/ Akos & Highroller @ Sala Studio

sâmbătă, 8 octombrie
14:00 | brunch & ateliere deschise
17:00 | discuții cu artiști @ Sala Studio

duminică, 9 octombrie
11:00 | spectacol pentru copii: Degețica | Linia de producție pentru copii @ Sala Studio
12:00 | ARTbecedar #17 cu Lucian Rad @ Bar
20:00 | spectacol: La Odisea de andar por casa @ Sala Studio | parte din AnimaFest

 

Pentru mai multe detalii:

www.fabricadepensule.ro

https://www.facebook.com/fabricadepensule