TRANDAFIRUL NIMICULUI.
Expoziție personală Belu-Simion Făinaru
Vernisaj: joi, 29 septembrie 2016, ora 18
29 septembrie – 16 octombrie 2016
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează, în perioada 29 septembrie – 16 octombrie 2016, expoziţia personală a artistului Belu-Simion Făinaru. În cadrul acestui eveniment va fi prezentat un corpus nou de lucrări ale artistului (o selecție de imagini din arhiva personală, proiecții video, desene și instalații), multe dintre ele gândite pentru spațiul specific al Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Artistul conceptualizează teme precum libertatea de expresie, tradiția, războiul sau familia şi le suprapune funcţionării zilnice a muzeului, pentru ca apoi să le ducă mai departe într-o zonă rarefiată care ţine de percepţie şi intuiţie. În expoziție vor figura, de asemenea, și lucrări ale unor artişti musulmani care au participat la Bienala Mediteraneană de Artă Contemporană, eveniment pe care Făinaru îl organizează din anul 2010.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 29 septembrie 2016, ora 18, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistului Belu-Simion FĂINARU și a curatorului expoziției, Anca Verona Mihuleț.
Belu-Simion Făinaru, născut în 1959 în România, a emigrat în Israel în anii 1970, unde s-a specializat în artă și filosofie la Universitatea din Haifa, continuând studiile de master în artă și design la Universitatea din Chicago, SUA. Astăzi, locuiește și creează în Haifa (Israel) și Antwerpen (Belgia). A fost profesor invitat la universități din Belgia și Japonia, iar din anul 1984 predă la Departamentul de Arhitectură de la Wizo Academy din Haifa. Din 2010, organizează Bienala Mediteraneană de Artă Contemporană (Israel). În 2015 a întemeiat Muzeul Arab de Artă Contemporană (AMOCA) din Sakhnin, Israel, care promovează, prin colaborări artistice, coexistența comunităților arabe și iudaice. Artistul a participat la mai multe expoziții internaționale de grup, printre care Documenta din Kassel (1992), Bienala de la Veneția (1993), Bienala din Havana, Cuba (2006). A deschis, până în prezent, o serie de expoziţii personale în Israel, Germania și Japonia, iar o parte din lucrările sale au intrat în colecţii publice din Ghent, Haifa, Tel Aviv, Ierusalim și Duisburg.
În ultimii ani, artistul a ales oraşul Cluj drept laborator pentru ideile sale. A realizat o serie de expoziţii personale şi intervenţii, care au fost incluse într-o naraţiune despre relaţia sa cu locurile şi oamenii cu care schimbă păreri, clădeşte concepte sau dezvoltă o misiune artistică. Făinaru încearcă să descompună paradigma peretului alb şi să includă între marginile poveştilor sale angajaţii muzeelor sau să suspende pentru o perioadă viziunea extatică asupra artefactelor care sunt, de regulă, expuse într-un muzeu.
Expoziţia rămâne deschisă publicului pentru vizitare până în data de 16 octombrie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10–17.
Recent Comments