Tatonarea unui nou tip de creativitate

Andrei Bălan – Sculptura, Soundscape

Dan Ionescu – Mapping

Vineri, 30 septembrie 2016, cu ocazia ediţiei #10, Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), proiect iniţiat şi organizat de Asociaţia Ephemair, îşi extinde programul nocturn în galerii de artă, spaţii alternative, huburi creative şi ateliere de artist din alte nouă oraşe. Astfel, alături de Bucureşti, vor avea loc expoziţii şi evenimente dedicate artei contemporane în Arad, Baia Mare, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara.

Grădina Sticlarilor vă așteaptă vineri, începând cu orele 19, pe Strada Vasile Lascăr numărul 36 să “Experimentați un nou tip de creativitate”. Propunerea noastră constă într-o expoziție care are ca scop transpunerea unor valori consacrate în lumina contemporană, îmbinând sculptura cu sunetul și video mapping.

Termenul de pictor, sculptor, etc. nu mai poate acoperi aria de căutare a artistului actual. Termenii tind să fuzioneze, la fel ca și tipul de căutări sau modurile de exprimare contemporane.

Andrei Bălan, absolvent al Facutlății de Arhitectură (2006) și a Secției de Sculptură din cadrul UnArte (2009), poate fi numit un descendent al școlii românești de sculptură, care vine să sintetizeze viziunea sculpturală de până acum, raportându-se constant la valorile autohtone., reusind să păstreze un echilibru între conținutul universal și forma cu valențe pur românești.

“Nu orice piatră cioplită, lemn tăiat sau portret modelat poate să ajungă sculptură. A face artă înseamă a fi apt, prezent de o întâlnire unică, după un îndelung travaliu.

Consideram că publicul actual trebuie să guste exact momentul întâlnirii cu magicul, să înțeleagă compexitatea demersului iar nu un final plat.

Soundscape –  starea de tatonare, de forțare a întâlnirii cu muzica. Prin alegerea a 3-4 note (precizie geometrică) –  improvizație – surprinde neprevăzutul, puterea, starea momentului – crochiu muzical, neplanificat – armonie prin cumul simetric ( aceleași note în octave diferite)

Sculptura  rațiune, răbdare, cumul – puterea de a transmite a formei îndelung căutate

Mapping Projection  sublinierea arhitecturii din spatele formei – Liant între momentul sunetului și răbdarea formei.”

gradinasticlarilor_noapteaalbaagaleriilor_afis

Event: https://www.facebook.com/events/189473951481483/