OPEN AIR MUSEUM – MAIHAUGEN MUSEUM

By Asociația Inceptus Romania (Cluj-Napoca)

Maihaugen din Lillehammer (Norvegia) este unul dintre cele mai vechi și extinse muzee în aer liber din Europa care activează și ca muzeu viu, oferind experiențe culturale inedite pentru toate categoriile de vizitatori, inclusiv familii.

Înființat în anul 1901 de către colecționarul pasionat Anders Sandvig, medic dentist de profesie, muzeul este reprezentativ pentru cultura și cutumele norvegiene de a organiza muzee vii pentru a promova cu acuratețe tradițiile și stilul de viață norvegian în rândul publicului.

Muzeul Maihaugen găzduiește nu mai puțin de 200 clădiri care datează din anul 1200 până în prezent amenajate in secțiuni. Secțiunea rurală ilustrează stilul de viață tradițional și cultura comunității de fermieri iar casele restaurate și interioarele reconstituite arată vizitatorilor cum locuiau fermierii, meșteșugarii și cei care aveau funcții în comunitate.

rsz_2_maihaugen_tour_6

Pentru a crește atractivitatea muzeului,organizatorii cred în reconstituirea cât mai extinsă a zonelor de locuit – ca atare, au amenajat o zona de oraș fidel reprodusă după un oraș de început de secol XX cu renovarea caselor în care se regăsea farmacia, poșta, măcelăria etc. Mai mult, pe timpul verii, aceasta zonă se transformă în muzeu viu animat de actori care poartă îmbrăcăminte specifică epocii și rolului în comunitate pentru a implica și mai mult vizitatorii în spiritul unui muzeu viu in aer liber și a comunităților de odinioară.

4-maihaugen-tour-6 rsz_6_maihaugen_tour_5

Este specific culturii norvegiene ca noțiunea de muzeu să fie una accesibilă publicului larg și foarte cunoscută comunității în care activează. Spre exemplu, Maihaugen desfășoară activități în parteneriat cu școlile din comunitatea Lillehammer pentru a implica pro-activ copiii în activitățile în aer liber la muzeu, cum ar fi spre exemplu culesul cartofilor în secțiunea de ferme tradiționale și gătitul de plăcinte din cartofi după rețete locale.

rsz_7_educational_progr-maihaugen

Impresionant la acest muzeu este dinamica cu care noi clădiri sunt aduse în patrimoniul muzeal și rapiditatea cu care acestea sunt renovate și relocate în spațiul muzeal. Spre exemplu, până la sfârșitul anului două noi clădiri vor putea fi vizitate de public, atât la exterior cât și la interior cu mobila aferentă. Este vorba despre casa în care a copilărit regina Sonja specifică anilor 1930 și o cabană de munte reprezentativă pentru muncitorii anilor 1960.

9-maihaugen-tour-5