Irina Măgurean „Flashbacks”

Vernisaj miercuri, 28 septembrie 2016, ora 17 :30

Expoziția se va desfășura între 28-30 septembrie 2016

Académie Royale de Beaux-Arts, Rue du Midi, 144, 1000 Bruxelles

Text: Teodora Cosman

Proiectul intiulat „Flashbacks” al artistei Irina Dumitrascu Măgurean, exploreaza rolul memoriei și al rememorării în construcția de sine a individului. Lucrând în diverse tehnici artistice, de la polaroid la serigrafie, trecând prin colaj și instalație, artista încearcă să reconstituie impresiile lăsate de amintire în conștiința noastră, impresii care pot fi uneori vii și colorate, alteori șterse, aproape imperceptibile. Utilizând aglomerări de imagini, ea creează metafore vizuale pentru a încerca să redea acele amintiri stocate, „arhivate” la care nu mai avem acces, dar care amprentează durabil comportamentele și trăirile noastre. Pe de altă parte artista este interesată și de memorie ca ficțiune, de felul în care reconstituim amintiri pe care nu le-am trăit, sau în care fiecare își repovestește pentru sine „romanul” vieții sale.

 

Această expoziție este organizată ca rezultat al unei colaborări între Academie royale de Beaux-arts din Bruxelles și Universitatea de Artă și Design din Cluj, în cadrul programului de cercetare artistică al celor două instituții. Lucrările prezentate au fost realizate pe parcursul unei rezidențe de patru săptămâni în Belgia, la centrul de artă Frans Masereel din Kasterlee, la care artista a participat cu sprijinul Institutul Cultural Român.

 

Irina Dumitrașcu Măgurean predă la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca la secția foto, este titular al unui doctorat în arte plastice și este membru al Federațiilor Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule. A studiat ca bursier în Berlin, Praga, Salzburg și Budapesta. Între expozițiile ei personale se numără : „Intimacy”, Fabrica de Pensule, Cluj, 2015; „Humanscape”, Festival NAA, Barcelos, Portugalia, 2013; „Retratos de Natureza Rumena em Lisboa”, Muzeul Apei, Lisabona, cu sprijinul ICR. A participat de asemenea la: „Light and shadow”, PH21 Gallery, Budapesta, 2016; „Unfinished projects”, Centrul Cultural Maghiar, București, 2015; „International Biennial of art”, Casablanca, Maroc; „Imago Mundi – L’Arte dell’Umanità”, Treviso, Italia; „Soul elements, elements of soul”, Latarka Gallery, Budapesta, 2014. Trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, coordonând în același timp spațiul artistic „Atelier Irina M” de la Fabrica de Pensule.

 

Coordonate:

Atelier Irina M, Fabrica de Pensule, Str. Henri Barbusse, 59-61, 400616 Cluj-Napoca, România. Website: www.irinamagurean.com

Facebook: www.facebook.com/IrinaDumitrascuMagurean

Instagram: www.instagram.com/irina.dora

afis_mic