Concursul lansat de Fundația Art Encounters, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara, ca parte a Bienalei timișorene de arhitectură BETA 2016, încearcă să găsească soluții creative la provocările ridicate de tema: “Statuia ecvestră – Subiect contemporan (?)”.

Statuia ecvestră este o temă clasică a artei în spațiul public, cu un rol asumat de omagiere a eroului călare care devine un simbol al puterii, al prestigiului și al vitejiei dobândite în luptă. Din Roma Antică, trecând prin Renaștere și până în secolul XX, artiștilor le-au fost comandate statui ecvestre care au dominat piețele publice de la înălțimea unor socluri impunătoare, pentru a aminti poporului victorii glorioase și a le insufla curaj și mândrie patriotică.

Revenind în anul 2016, anul acesta aniversăm 300 de ani de la intrarea triumfală, la 18 octombrie 1716, încetatea Timișoarei, a prințului Eugeniu de Savoya, moment ce a pus capăt celor 164 de ani de stăpânire otomană.

Cu ocazia acestei aniversări, ne întrebăm în ce măsură statuia ecvestră mai poate fi o soluție contemporană de omagiere a unui erou și aniversare a unui moment istoric decisiv. Într-o epocă în care arta plastică cunoaște o eliberare totală de rigorile clasice, abordând teme, tehnici și limbaje dintre cele mai variate, oare ce provocare mai reprezintă statuia ecvestră pentru artistul contemporan?

Soluția unei statui ecvestre a Prințului Eugeniu de Savoya este cu atât mai intrigantă cu cât Timișoara nu beneficiază în prezent de vreo statuie ecvestră a unui erou al urbei.  Orașe importante din România marchează momente de cotitură din istoria lor prin înălțarea de statui impunătoare. Bucureștiul îl omagiază pe Carol I, întemeietorul Casei Regale de România, Clujul îi omagiază pe Matei Corvin și Mihai Viteazul, iar Iașul și Suceava închină statui monumentale eroului Ștefan Cel Mare, cel care a domnit în Țara Moldovei timp de 47 de ani, ducând numeroase lupte și ctitorind zeci de biserici și mănăstiri.

În acest context, Concursul “Statuia ecvestră – Subiect contemporan (?)” invită artiştii la reflecție. Dorim să aflăm cum putem folosi în anul 2016 o temă clasică a artei înspațiul public, statuia ecvestră, și un subiect istoric aflat la aniversarea a 300 de ani, eliberarea Timișoarei de către Prințul Eugeniu de Savoya de sub dominație otomană, pentru a crea un monument de artă în spațiul public reprezentativ pentru arta contemporană românească a începutului de secol XXI.

“Statuia ecvestră – Subiect contemporan (?)” reprezintă un concurs de idei. Fundația Art Encounters, organizatorul Concursului, nu garantează și nu se angajează la realizarea în spațiul public a proiectului câștigător.

 

CONDIŢII DE ELIGIBILITATE

Pot aplica artiștii plastici sau grupurile formate din 2-5 persoane conduse de un artist plastic și studenții aflați în oricare ciclu de studiu universitar la o Universitate de Arte din România sau străinătate.

JURIUL

Vlad Alexandru Gaivoronschi, Ovidiu Șandor, Șerban Sturdza, Horea Avram, Ioana Ciocan.

PREMII

Câștigătorul concursului – 6.000 RON

Toți cei 5 câștigători în urma Preselecției –  câte 600 RON

Toate proiectele câștigătoare în etapa de Preselecție vor fi prezentate pe site-ul Concursului. Schițele lor vor fi expuse pe perioada workshopului „Arta și spațiul public” la Fundația Interart Triade. Premiile sunt acordate în cadrul sesiunii de prezentări și dialog „Întâlniri urbane” și sunt oferite de către Fundația Art Encounters.

În urma Concursului, Fundația Art Encounters va susține financiar realizarea machetei proiectului câștigător al Concursului.

 

CALENDARULCONCURSULUI

1. Lansarea temei

15 septembrie 2016

 

2. Trimiterea propunerilor de concurs

Termen: 12octombrie 2016, ora 23:00 (prin email la:[email protected])

Informaţii cerute:

Designul a maxim 2 planșe (300 dpi, format CMYK) ce să conțină schițe ale unei lucrări corespunzătoare conceptului, text explicativ al proiectului (max. 2500 de semne, incluzând spaţiile, în limba română), descrierea lucrării (tehnica folosită, material, dimensiuni) și numele realizatorului propunerii de proiect. În cazul în care proiectul trece de etapa de preselecție, planșele vor fi tipărite de organizator pe panouri de 70 cm înălțime x 50 cm lățime, ce vor reprezenta proiectul în expoziția Concursului.

CV-ul participantului, format Word, incluzând data şi locul naşterii, studii, activitate expoziţională (max. 2500 de semne, incluzând spaţiile).

Datele de contact ale participantului (adresă, email, telefon).

 

3. Jurizarea

3.1. Preselecție

13 octombrie – 17 octombrie

Juriul va alege maximum 5 lucrări, ale căror schițe vor fi expuse în cadrul unei expoziții la Fundația Interart Triade din Timişoara pe perioada sesiunii de prezentări și dialog “Întâlniri urbane” organizate de Fundația Interart Triade în cadrul Bienalei timișorene de arhitectură BETA în perioada 20-21 octombrie 2016.

Selecția va urmări raportul între tratarea temei și găsirea unei rezolvări contemporane. Concursul nu impune restricții cu privire la tipul de materiale folosite.

3.2. Selecția finală

20 octombrie – 21 octombrie

Dintre lucrările ce au trecut de etapa de preselecție, în urma discuțiilor din cadrul sesiunii de prezentări și dialog “Întâlniri urbane”, juriul va alege lucrarea câștigătoare a Concursului.

 

4. Organizarea expoziției și decernarea premiilor

Perioada: 20octombrie – 21 octombrie 2016

Fundația Art Encounters preia costul printării schițelor fiecărui proiect selectat în etapa de preselecție și a organizării expoziției. Schițele proiectelor selecţionate vor fi expuse începând de joi, 20 octombrie. Prezenţa în expoziţie a artiștilor nu este asumată de către organizator.

Câștigătorul concursului este anunțat la finalul sesiunii de prezentări și dialog “Întâlniri urbane”, pe 21 octombrie. Fundația Art Encounters va susține financiar realizarea machetei câștigătoare a concursului.

Regulamentul concursului îl găsiți aici.

///

Fundaţia Art Encounters este o instituţie culturală independentă, înfiinţată în 2015 de către Ovidiu Șandor, colecţionar implicat activ în scena de artă contemporană din România, membru al Comitetului de achiziţii de artă est-­europeană și rusă a Muzeului Tate Modern, Londra.

Proiectele fundaţiei au în prim-­plan susţinere a artei contemporane din România, programele demarate de Fundaţia Art Encounters urmărind să consolideze poziţia scenei de artă la nivel naţional și internaţional, sprijinind și încurajând arta, promovând producţia artistică contemporană, încurajând diverse practici artistice participative, dezvoltarea de noi forme de expresie artistică, organizarea de expoziţii, publicarea de cărţi și albume de artă contemporană, dar și susţinerea instituţiilor de artă și cultură.

statuia-ecvestra-subiect-contemporan