Galeria Galateca, în parteneriat cu Asociaţia Culturala NeoArt România organizează în perioada 15-18 septembrie ZILELE MĂIASTRA, primul eveniment internaţional dedicat artei şi designului identitar. Un maraton de evenimente culturale, cu lansare de colecţii capsulă, continuarea hubului identitar, performance-uri, prezentări de artist, prezentarea expoziţiilor din cei patru ani, concursuri şi deschiderea Salonului identitar Măiastra, cu vânzare, toate sub semnul întrebării “Ce este Măiastra?“, dar şi cu un focus special pe inovaţie şi design.

Cele 4 zile se încheie pe 18 septembrie cu o celebrare a celor ce s-au implicat activ în acest program: artiştii, designerii, parteneri, dar şi a celor ce sunt aproape de  spiritul inspiraţiei acestui simbol magic. O sărbătoare vie, în cadrul căreia ia se poartă, iar arta şi designul sunt descifrate şi integrate în cotidian.

Ca în fiecare an, invităm o Ambasadoare onorifică a Măiestrei, în acest an E.S. Dna Rana MOKADDEM, Ambasadoarea Republicii Liban în România, acceptând această distincţie simbolică de promoter al artei inspirate din tradiţii şi dialogului intercultural.

Iniţiată pentru a marca primii patru ani de la lansarea conceptului Măiastra, prima expoziţie ce a interpretat IA ca obiect identitar şi de artă, manifestarea se va derula pe parcursul a patru zile cu dezbateri, ateliere, art performance, prezentări de produs, de artist, de valori româneşti la care vor fi prezenţi invitaţi speciali din ţară şi străinătate. Patru zile de cercetare, antropologie, tehnologie, istorie, arhitectură, artă şi cultură ce se adresează atât profesioniştilor, cât  şi publicului larg.

Concursul RODEŞTE aduce faţă în faţă un artist sau designer şi un copil pentru a crea un proiect de inspiraţie identitară. Schiţele proiectelor retuşate live în cadrul galeriei în cursul zilei de 15 septembrie, sunt expuse până pe 25 septembrie şi votate de către public, premiu fiind chiar realizarea proiectului.

Dezbaterile cu tema “Ce este Măiastra?” deschid un  dialog despre design, inspiraţie, schimbarea de paradigmă culturală, legătura dintre valorile identitare românesti, valorile artistice contemporane şi individuale trecute prin prisma creatorilor, multiperspectiva asupra acestora, precum şi  puntea de legătură între domenii creative, având ca punct de  pornire Măiastra.

Atelierele creative susţinute de artistele vizuale Dorina Horătău si Maria Cioată dau prilejul unei experienţe unice de interacţiune şi realizare în cadrul galeriei a unor  obiecte de design şi lucrări de artă.

Dialogurile dintre contemporan şi tradiţional continuă cu art performance-ul susţinut de Saşa-Liviu Stoianovici împreună cu rapsodul Neculai Florea şi miniconcertul acapela Jezebel.

 Proiecţia filmului Columna, realizat în 1968 de Mircea Drăgan, sursa de inspiraţie a proiectul de artă creat de Aurel Tar este un alt punct de atracţie al serilor Măiastra.

Duminică, începând cu ora 11, designerii români precum Andra Cliţan, Răzvan Vasilescu, Ioana Ţăranu, Izabela Mandoiu, Mariana Bucurescu îşi vor prezenta cele mai noi colecţii capsulă realizate pentru conceptul Măiastra, seara fiind dedicată galei.

Designerii Philippe Guilet şi Aram Nikolayan sunt prezenţi cu o selecţie de ţinute ce valorifică patrimoniu cultural identitar.

Salonul identitar Măiastra, cu vânzare, deschis pe parcursul celor patru zile, prezintă peste 20 de nume într-un mix curatoriat special pentru NeoGalateca, în cadrul căruia participanţii se pot bucura de prezenţa autorilor şi a unor creaţii exclusive.

Măiastră este prima platformă identitară care a readus ia tradiţională, inspiraţia din simbolistica ancestrală şi inspiraţia din filozofia păsării Măiastra în contemporan. Intrarea liberă.

cobza-01 cioata-01 tar-01 vizual-pentru-rodeste2-01 horatau-01

PROGRAM ZILELE  MĂIASTRA ​​

15 septembrie – Măiastra. Ziua 1. Inspiraţie Românească

Hub identitar

11-16 Concurs #RODEŞTE

19:00 – Studii de cobză preparată, ambianțe și rapsod popular, Sașa-Liviu Stoianovici/ rapsodul Neculai Florea

 

16 septembrie – Măiastra. Ziua 2. Internaţional compus

11:00 – 13:00 – Dezbatere “Ce este Măiastra? Noţiuni şi direcţii de acţiune” ​

19:00 – 21:00 – Columna versus Columna. Mircea Drăgan versus Aurel Tar. Proiectie de film.​

 

17 septembrie – Măiastra. Ziua 3. Tehnologie şi viitor

11-13 – Dezbatere “Ce este Măiastra? Focus pe design​” ​

14:00-16:00 – Iniţiere în serigrafia manuală atelier susţinut de Dorina Horătău

17:00-19:00 – Ex Libris – atelier de pointe seche susţinut de Maria Cioată

 

18 septembrie – Măiastra despre Măiastra. Ziua 4. Gala.

Open day

11:00-18:00 Prezentare colectii capsulă identitare Măiastra.  ​Prezentari de artist / designer

 19:00 : Gala. Jezebel – miniconcert acapela si live performance dance

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1152455068108793/

www.galateca.ro

www.maiastra.eu