Asociația culturală Docuart și Institutul Cultural Român (ICR) anunță prima ediție a Bucharest Art Film Festival, care va avea loc în perioada 8-11 septembrie 2016 la Cinema Muzeul Țăranului – MȚR (Strada Monetăriei 3, Sector 1).

Această primă ediție a festivalului de(spre) artă îi este dedicată lui Constantin Brâncuși, aducând în atenție materiale bogate privind viața și opera sa, în anul în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui sculptor.

Deschiderea festivalului va avea loc joi, 8 septembrie 2016, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38). Startul Bucharest Art Film Festival (BAFF) este marcat de „Brancusi filmé”, documentar de arhivă cu imagini de și cu Brâncuși din perioada 1922-1938. Imaginile vor fi acompaniate live de improvizația pianistică a muzicianului Mircea Tiberian.

Evenimentul își propune să aducă publicului bucureștean cele mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie, colecționari și artiști din toate mediile. Programul va cuprinde proiecții de film, dar și o serie de alte activități conexe, precum sesiuni de masterclass și dezbateri, expoziții, evenimente speciale – programul oficial va fi comunicat în perioada următoare.

În cadrul festivalului vor fi organizate dezbaterile „Arta publicitară: campaniile și endorserii de cultură” și „Arta de a ne iubi patrimoniul”, evenimente la care vor participa specialiști în domeniu. E important să amintim și de un seminar cu rol de lecție introductivă în viața și opera artistului căruia îi este dedicată prima ediție: „Brâncuși pentru începători”.

Pentru cunoașterea, apropierea și pătrunderea sensurilor operei brâncușiene, filmul, cu precădere eseul documentar, ni-l aduce prin această primă ediție pe Constantin Brâncuși în București și poate, în viitor, prin noi realizări cinematografice, în mănunchiul de evenimente ce ar merita să preocupe mai consistent autoritățile din Târgu Jiu”, spune Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român.

Evenimentul este organizat de asociația culturală Docuart și Institutul Cultural Român (ICR), având ca parteneri Uniunea Cineaștilor din România (UCIN) și Muzeul Național al Țăranului Român (MȚR). Printre obiectivele festivalului se numără promovarea formelor și produselor de artă naționale, promovarea creațiilor de film despre artă și aducerea la suprafață a moștenirii lăsate de Constantin Brâncuși.

Programul festivalului îl găsiți aici.

afis-baff