Arta la fereastră – Letters for Aleppo / Nona Șerbănescu @ Simeza

ARTA LA FEREASTRĂ       

NONA ȘERBĂNESCU

Letters for Aleppo. This war has to end! // Scrisori pentru Alep. Acest război trebuie să înceteze!

23-29 august 2016

 

Coordonare și curatoriat proiect:

Anca Boeriu și Corina Gabriela Duma

”Arta la fereastră – Galeria Simeza” este un proiect organizat de UAP București pentru a atrage atenția publcului larg asupra dispariției/închiderii spațiilor de expunere și lucru

 

Marți, 23 august 2016, la ora 19:00, artista Nona Șerbănescu va prezenta ”Scrisori pentru Alep. Acest război trebuie să înceteze!”, un performance-manifest la Galeria Simeza din București (B-dul Maghetu nr.20) în cadrul proiectului ”Arta la fereastră” coordonat și curatoriat de Anca Boeriu și Corina Duma.  Scopul performance-ului este acela de a atrage atenția opiniei publice din România cu privire la Holocaustul sirian ce are loc în zilele noastre și asupra nevoii unei solidarități reale cu poporul sirian.

 

Manifest artistic

Șase ani lungi au trecut deja de la începutul ”Marii bătălii a Alepului” (de parcă există ceva măreț într-un război civil) și pare că doar intersul internațional nedisimulat față de încercatul popor al Siriei este mai îndepărtat decât sfârșitul asediului. Carnagiul are loc la doar câțiva kilometri de noi și totuși mass-media și importante voci ale culturii din România se concentrează exclusiv asupra unei campanii permanente de diseminare a urii și a fricii direcționate către refugiați și către comunitatea musulmană, văzută ca un bloc unitar, indivizibil și periculos. Discursul public este lipsit de nuanțe, definit de tușe grosiere, lipsit de date concrete și păstrând o tăcere complice asupra adevărului istoric relevant. Aceste tușe brute sunt cele care au trezit în mine nevoia unei abordări artistice umane și personale asupra conflictului sirian – exploatând totodată vizibilitatea și transparența oferite zilele acestea de ferestrele galeriei Simeza. 

Deși sunt pe jumătate siriană, nu am avut niciodată ocazia să îmi vizitez familia din Alep. Pentru atât de mult timp, singura mea legătură cu originea arabă au fost scrisorile și vederile pe care tatăl meu obișnuia să mi le trimită când eram copil. Uneori scrisorile erau însoțite de fotografii ale tatălui meu sau ale altor membri ai familiei. Cele mai multe pierdute acum, acestor scrisori nu li s-a răspuns niciodată.  Poate acum când orice comunicare este oprită, când asediul a izolat Alepul mai mult ca niciodată, când nici măcar apa și alimentele nu pot trece de blocadă pentru a ajunge la o populație decimată de foamete, iar o corespondență poștală nu ar putea ajunge niciodată la vreo adresă dintr-un oraș ruinat de bombardamente, poate acum e în sfârșit momentul pentru a răspunde scrisorilor mele din Alep.

 

Nona Șerbănescu (n.1982) este o artistă din România, manager cultural și mamă a doi copii. În 2004 a absolvit Universitatea Națională de Arte București la secția Pictură, clasa profesorului Alexandru Chira. Preocupările ei variază între crearea de proiecte artistice, mecanisme artistice și lucrări de artă. În 2010 a demarat Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, un ONG responsabil pentru proiecte precum Bucharest Art Week, ART HUB sau Maternity (ART) Leave. Ca artistă, subordonează diferite medii de lucru unei abordări personale sau mesajului social transmis. Ultimele proiecte artistice sunt ”Rom-anian Dream” expoziție personală, video și instalație la Dianei 4 în  2014, ”Urme de bebeluș || Scrisori pentru Indira”, expoziție personală pictură și video la ART HUB in 2013 sau Wicked, expoziție a trei artiste într-un spațiu alternativ neconvențional pe strada Transilvaniei la București în 2011.

arta-la-fereastra-image plic-alep