Biblioteca Academiei Române a vernisat marți, 2 august 2016, ora 18 expoziția personală a pictorului și graficianului Victor Ciobanu. Evenimentul are loc în Sala ‘Theodor Pallady’și este organizat în colaborare cu Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția a fost prezentată de jurnalistul și criticul de artă Tudor Octavian.

Pictor și grafician ca specializare (este absolvent al Secției de Grafică a Institutului de Arte Plastice ‘Ion Andreescu’din Cluj Napoca), Victor Ciobanu este foarte cunoscut în lumea presei, în care activează ca grafician pentru importante publicații din București, de peste 40 de ani. S-a manifestat deopotrivă ca profesor, la Academia Națională de Arte din București, unde a predat serigrafie, fiind specializat în tehnici de grafică artistică, ilustrație de carte și afiș.

Cele 30 de lucrări, de mari dimensiuni, care alcătuiesc expoziția de la Biblioteca Academiei Române, prezintă publicului un univers personal cu totul original, detașat de orice influență contextuală, fie ea artistică sau socială.

‘Ciobanu și-a creat un univers al lui, care nu e mimat, trăiește în el, îl dezvoltă. A evoluat singur și puțin în răspăr față de ceilalți artiști. Victor Ciobanu nu este un artist care ar trebui scos în lume, pentru că este nu egal, ci peste nivelul celor ce expun în marile galerii’scria despre el criticul de artă Virgil Mocanu.

‘Victor Ciobanu e ceea ce se cheamă un abstract. N-a fost niciodată un figurativ. Imaginile sale nu sunt narative, nici atunci când își propun un discret fir narativ. Tot ce se petrece pe planșă sau pânză e născocire: forme, relații între ele, soluții cromatice și chiar natura emoției. (…) Avem argumente să vorbim de o operă foarte coerentă în țel, expresie și mijloace. Ea echivalează cu o lege nouă în artă’apreciază Tudor Octavian.

Expozitia personală Victor Ciobanu va fi deschisă în perioada 2-18 august 2016, în sala ‘Theodor Pallady”putând fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 11-16.

La închiderea expoziției artistul va îmbogăți Colecția Cabinetului de Stampe a Bibliotecii Academiei Române prin donarea câtorva lucrări.

Victor Ciobanu și Biblioteca Academiei Române mulțumesc Societății Civile de avocați ‘Serban & ASOCIATII’pentru sprijinul material acordat în organizarea expoziției.

Curator: Anca Vitan

Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române

Afis-Victor-Ciobanu