Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) a fost înființat în 2001, atribuindu-i-se ca locație aripa E4 din Casa Poporului. Această alegere a stârnit dezbateri ireconciliabile în spațiul public, sau mai degrabă în acel sector interesat de/activând în domeniul culturii vizuale. Perdantă a fost cultura din România, pentru că de fapt nu a fost pusă în discuție locația și ce ar trebui făcut pentru amendarea acestui dat din păcate inconturnabil, ci a fost demonizată instituția, ca loc nefrecventabil pentru cine vrea să aparțină zonei corecte a politicilor culturale. Se constată în continuare un clivaj între diverșii formatori de opinie, divizați (de la superlativ la negativ, cu nuanțe intermediare) în ceea ce privește imaginea, locul și rolul MNAC în sediul de la Palatul Parlamentului, precum și între aceștia și publicul larg, care a adoptat o atitudine predominant pozitivă față de instituție, și de indiferență față de locație.

Problema în anul 2016 nu este că MNAC se află în Casa Poporului, ci că MNAC nu poate funcționa ca o instituție a secolului 21 în Palatul Parlamentului. Istoria ultimilor 14 ani a demonstrat capacitatea Muzeului de a experimenta cu diverse soluții de vizibilitate și de accesibilitate. Până la urmă însă, toate și-au dovedit limitele. În contextul de securitate pe care îl implică vecinătatea cu instituțiile Parlamentului, este imposibil de prevăzut momentul când accesul la MNAC se va face fără opreliști. Pornind de la acest adevăr axiomatic, orice strategie de ameliorare a situației date este sortită eșecului, sau unei amânări fără termen.

De aici s-a născut necesitatea deschiderii unei dezbateri publice asupra locului pe care MNAC va trebui să îl ocupe – fizic dar și social, psihologic și cultural – în dezvoltarea Bucureștiului.

Unde mutăm MNAC în București?

        Este întrebarea pe care vrem să o adresăm celor care sunt activi în destinele culturii vizuale din România, celor care se simt implicați în efortul de normalizare a capitalei. Vă invităm deci pe 28 iunie, orele 10:00 la cafeneaua MNAC din Palatul Parlamentului, pentru o discuție de unde să rezulte idei creative și propuneri pragmatice care să ajute în conturarea unui nou proiect pentru Muzeul Național de Artă Contemporană, situat într-o zonă de largă accesibilitate, la a cărei re-generare urbană poate contribui în mod activ.


Pentru a ajuta lansarea discuției, oferim mai jos o listă de probleme și întrebări:

  • Izolarea zonei MNAC în țesutul urban al Bucureștiului;

  • Șansele unui sistem de acces integrat (pietonal/transport urban/biciclete)

  • Analiza realistă a zonei de securitate și control de acces

  • Vecinătatea simbolică și practică cu instituțiile parlamentului și BOR

  • Adecvarea clădirii la normele PSI și ISU

  • Adecvarea clădirii la normele muzeografice internaționale (ICOM)

  • Tipologia morfologică a unui MNAC 2016 +

  • Sugestii de implantare urbană a noului MNAC

  • Sugestii de alianțe cu instituții publice, autorități centrale și locale, actori privați

 

Eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/1599331140390837/

Invitație la dezbatere Unde mutăm MNAC în București

© MNAC
foto Larisa Sitar

 

Parteneri media / Media Partners: Igloo, zeppelin, Șapte Seri, Radio France Internationale – Rfi, feeder, energiea, we ART, Vision Media Plus, Kepi Consult, Veioza Arte, Radio România Cultural

Sponsori / Sponsors: Crama Oprișor, Policolor, Saint – Gobain Rigips, Grup Transilvae 

MNAC – Muzeul Național de Artă Contemporană /
The National Museum of Contemporary Art (MNAC Bucharest)
PALATUL PARLAMENTULUI / THE PALACE OF PARLIAMENT
Str. Izvor 2-4, Palatul Parlamentului, aripa / wing E4, 050563 Bucureşti  5
Accesul prin / Acces from Calea 13 Septembrie, B3
     

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.