15 aprilie – 26 mai 2016

Câștigător, în 1992, al celui mai important premiu pentru sculptură din lume, Marele Premiu al Trienalei de la Osaka și al altor premii cu rezonanță internațională, Mircea Roman va fi prezent în Craiova între 15 aprilie și 26 mai 2016, când Muzeul de Artă îi organizează expoziția cu titlul Trama rama Drama. Parcurgând, cu ajutorul lucrărilor din expunere, mai multe etape ale creației artistului, expoziția se dorește o modalitate de a face cunoștință cu una dintre paradigmele  sculpturii românești de valoare care, aflându-se în descendența lui Constantin Brâncuși și Paul Neagu, este, în aceeași măsură, contemporană și atemporală.

La Muzeul de Artă Craiova, expoziția Trama rama Drama va spune povestea unor personaje plămădite din bucățele de lemn, fiecare dintre ele reprezentând un fel de hartă (uneori) antropomorfă a micilor și marilor lupte, suferințe, încercări și îndoieli care, în viziunea lui Mircea Roman, străbat ca o rețea hidrografică sufletul uman, reconstruindu-l din petice, cusute cu ață roșie.

Ancorat în realitate, atât prin ceea ce consideră că ar trebui să fie misiunea artei în contemporaneitate (lucru dovedit deplin mai ales prin proiectele de anvergură Omul-barcă – sculptură ambientală, amplasată temporar, în 2000, pe unul dintre pontoanele Tamisei și Dezorient Expres – instalație expusă în 2006 în curtea Muzeului Țăranului Român) cât și ca formă de expresie, Mircea Roman creează călăuzit de un instinct sigur, portrete ale unui om recent, pe cale de dispariție. Unul în care există conflictual încăpățânarea sănătoasă a unei tradiții încă pline de sevă și deruta dezagregantă, provocată de o lume ieșită din țâțâni. Fragmentarea sufletească ce ia naștere de aici, se traduce sculptural într-o formă, în care materia și inspirația conlucrează pentru a exprima drama la care asistăm. Această formă nu este neapărat cea a corpului, ci mai degrabă forma poverii, instalată odată cu diluarea progresivă a identității, până la un prag dincolo de care începe dezarticularea chipului omenesc.

Lucrările lui Mircea Roman sunt prezente în colecții muzeale și private din toată lumea. În ultimii ani, cota artistului s-a consolidat pe piața de artă din România, în urma unor tranzacții-record pentru un artist contemporan, care l-au situat, în 2007, într-un Top 10 al celor mai bine vânduți artiști români, alături de Grigorescu, Tonitza, Aman și Petrașcu.

Mircea Roman „Trama rama Drama” @ Muzeul de Artă Craiova (1) Mircea Roman „Trama rama Drama” @ Muzeul de Artă Craiova (2) Mircea Roman „Trama rama Drama” @ Muzeul de Artă Craiova (3) Mircea Roman „Trama rama Drama” @ Muzeul de Artă Craiova (4) Mircea Roman „Trama rama Drama” @ Muzeul de Artă Craiova (5) Mircea Roman „Trama rama Drama” @ Muzeul de Artă Craiova (6) Mircea Roman „Trama rama Drama” @ Muzeul de Artă Craiova (7) Mircea Roman „Trama rama Drama” @ Muzeul de Artă Craiova (8)

 Foto: Albert Dobrin