Expoziție de grafică
Ilina Schileru
5 – 18 mai 2016, Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu, Vernisajul Joi 05 mai, ora 18.00
Grafica Grădinii Icoanei este despre memorie și părinți. Odată ce ei dispar ca ființe palpabile și cât se poate de umane, se schimbă în reprezentări din ce în ce mai abstracte.
Expoziția are loc la un an de la dispariția Mamei Vica, un personaj-simbol care se regăsește din plin în gravurile și apele colorate din imaginile seriei în alb-negru. O serie care pleacă din figurativul ilustrat al ”Ritualurilor” și se transformă într-un semi-gestualism monocrom. Ipostaza antropomorfă se supune sublimării formei. Redarea corpului palpabil se diluează și devine mai degrabă un vid, sau un neperceptibil, dar totuși prezent.
În urma unei dispariții se așează în timp câteva reprezentări de natură senzorială. Ții minte o inflexiune a sau timbru al vocii, o mină, o declarație. Pe măsura trecerii anilor memoria se decantează și mai mult și rămâne în final o selecție. Figura umană se transformă în simbol, ajuns  la esență printr-o ”strecurătoare” subiectivă. Compozițiile ”Grădinii Icoanei” sunt imagini la intersecția unui proiect fotografic funerar, realizat la pierderea bunicului, în 2009, cu seria Zmeilor, interpretarea poveștilor pe care Mama Vica le dădea universului metafizic al Schelei, devenit tărâm fantastic al copilăriei mele.
Ilina Schileru
 
Expoziția este deschisă în perioada 5 – 18 mai, la Galeriile UAP Târgu-Jiu din str. Traian, nr. 27.
 
Ilina Schileru este artist și curator. În 2009 a lansat proiectul de Artă Contemporană Ebienale, un festival expozițional internațional desfășurat două ediții sub egida Festivalului Enescu, cea de-a treia fiind independentă. Colaborează pe diverse proiecte curatoriale cu galerii din București ca AnnArt, Galateca, 418 Contemporary, Victoria Art Center și altele. Lucrează în București.
Expoziție de grafică Ilina Schileru @ Galeriile UAP Târgu-Jiu