Simona Vilău
4 mai – 13 iunie 2016
 
Coordonator : Mihai Zgondoiu
Vernisaj: miercuri, 4 mai 2016, ora 19.00, ATELIER 030202
(Sala Nouă TC), str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti
 
 
Expoziția Humanesque reunește lucrările pe pânză realizate de Simona Vilău în perioada 2014 – 2016. Aceasta este cea de-a șasea expoziție personală din ultimii zece ani și reprezintă o reîntoarcere la pictură, la solitudinea și lentoarea lucrului pe pânză. Deși artista a fost și este implicată în numeroase inițiative și întâmplări artistice, din postura de coordonatoare sau curatoare, având un comportament social racordat timpului său, în intimitatea atelierului sondează alte dimensiuni, mult mai simple și mai apropiate de un univers profund subiectiv, care variază de la o etapă existențială la alta.
Pictura poate fi comparată cu un jurnal dezvoltat și proiectat pe parcursul vieții, în care înregistrează cele mai intense întâmplări și cele mai puternice imagini văzute sau inventate. După cum observa curatoarea Ioana Mandeal într-un eseu despre desenele Simonei Vilău, “în realitatea subiectivă descrisă de artistă, mișcările (sau rămășițele) vieții, intimitatea, relaționarea cu celălalt, măruntul și neînsemnatul zilei sunt (re)codificate permanent cu înțelepciunea unei priviri lenticulare de o deosebită intensitate emoțională, care pornește de la epiderma materiei, pentru a focaliza în profunzime și a o transcende.”
Lucrările recente tratează teme ambigue și sensibile, inspirate dintr-o situație afectivă și socială nouă. “Maternitatea nu mă face o artistă mai bună, însă cu siguranță contribuie la îmbogățirea experienței mele artistice și o transformă în ceva omenesc, natural. (…) Copilul respiră regulat, perfect, a devenit a doua mea ființă. Îl aud respirând prin pereți, prin podea, prin sticlă, casa respiră odată cu el. Mama din mine e mulțumită atunci când copilul respiră.” (2016, fragment de jurnal)
 
Simona Vilău (n. 1983, Tîrgu-Jiu) este artistă și curatoare stabilită la București. A studiat pictură la Universitatea Națională din București, absolvind în 2006 licența la clasa profesorului Sorin Ilfoveanu și a asistentului acestuia, Alexandru Rădvan. A debutat în 2005 cu o expoziție personală, iar de atunci expune constant în diverse spații de artă contemporană din oraș. Mai multe despre activitatea sa profesională putem citi aici.
facebook event: http://bit.ly/1Ufqk6E
 
Organizator: ATELIER 030202
Parteneri: Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt
Sponsor: Murfatlar România SA
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, Senso TV, ArtClue, Revista ARTA, Modernism.ro, re:ART, Bucharest-tips.com
afis-HUMANESQUE-Simona-Vilau-web