Concursul de creație are ca scop dezvoltarea în rândul tinerilor români a mecanismelor de reflecție personală și spirit critic, prin recuperarea memoriei traumatice a trecutul recent.

Acest demers încurajează dialogul între generații, invitând tinerii să se apropie de istorie printr-o abordare inedită, participativă. În urma exercițiul de micro istorie, tinerii implicați se vor familiariza cu o serie de fenomene sociale și politice care au caracterizat societatea românească în a doua jumătate a secolului XX.

Obiectivul concursului constă în recuperarea istoriei familiei românești în a doua jumătate a secolului trecut, ca fir conductor care trece peste decupajele de ordin cronologic ori politic, transformându-se, reinventându-se, adaptându-se în permanență noilor realități.

Încurajăm abordările și proiectele novatoare, care reușesc să evite limitările și stereotipiile, dovedind atât interacțiune reală cu subiecții intervievați/studiați, cât și o înțelegere a contextului istoric studiat. Căutăm tineri care înțeleg că toate experiențele de viață sunt unice și importante, parcursul unei familii fiind de cele mai multe ori sinuos, cu părți luminoase sau mai umbrite, numărând atât victime, cât și persoane care au beneficiat de pe urma regimului comunist.

Lucrările plagiate vor fi eliminate automat din concurs.

Produsul final al cercetării de micro istorie poate fi:

  • un eseu: (între 2000– 6000 cuvinte, Times New Roman 12, spațiere 1.5);
  • un poster: însoțit de o scurtă descriere (între 300 – 500 cuvinte, Times New Roman 12, spațiere 1.5) a proiectului (titlul, motivație, modalitate de lucru);
  • un material digital – un scurt film documentar/interviu despre istoria unei familii (lungime maximă 15 minute), o prezentare power point, sau altă formă de exprimare artistică. Materialul digital va fi însoțit de o scurtă descriere (între 300 – 500 cuvinte, Times New Roman 12, spațiere 1.5) a proiectului (titlul, motivație, modalitate de lucru).

Atât posterele cât și eseurile vor fi trimise NUMAI în format digital, pe adresa de e-mail menționată mai jos.

Grupul țintă al acestui concurs îl reprezintă elevii din clasele IX-XII din unitățile de învățământ din România, publice sau private, acreditate de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, care vor dezvolta proiecte individuale. Proiectul vizează liceenii care provin atât din mediul urban, cât și din cel rural.

Dosarul de înscriere la concurs va trebui să conțină în mod obligatoriu  produsul final și fișa de înscriere (disponibilă pe site-ul IICCMER). Dosarul va avea ca titlu numele autorului și tipul de material (ex: eseu/film/colaj/powerpoint). Filmele vor fi trimise prin intermediul site-ului https://www.myairbridge.com/en/ .

 

Data limită de trimitere online a dosarului de înscriere este 23 mai 2016. Înscrierea se va face la adresa de e-mail [email protected]. Emitentului i se va confirma primirea e-mailului.

Juriul, format din experți IICCMER, specialiști și reprezentanți ai Konrad Adenauer Stiftung, va evalua dosarele de concurs și va desemna 20 de câștigători, după cum urmează:

Pentru elevii din clasele IX-XI se vor acorda 15 premii, constând în participarea la cea de a VII-a ediție a Școlii de vară pentru liceeni, care anul acesta se va desfășura la Brașov, în perioada 19 – 25 iunie 2016. Costurile de transport, masă şi cazare vor fi acoperite de organizatori.

Pentru elevii absolvenți ai clasei a XII-a se vor acorda 5 premii, constând în participarea la Universitatea de vară de la Râmnicu Sărat, care se va desfășura în perioada 20 – 27 august 2016. Costurile de transport, masă şi cazare vor fi acoperite de organizatori

 

Perioada de desfășurare și etape ale proiectului:

  1. Lansarea proiectului: 11 aprilie 2016
  2. Perioada de aplicare la concurs: 11 aprilie – 23 mai 2016
  3. Perioada de evaluare a aplicațiilor: 24 mai – 2 iunie 2016
  4. Anunțarea rezultatelor: 3 iunie 2016
  5. Semnarea Declarației de asumare a responsabilității de către părinți/tutore legal: 6-15 iunie 2016

 

IICCMER își rezervă dreptul de a utiliza materialele de prezentare în viitoarele sale activități. Prin participarea la concurs, participanții cedează drepturile de autor către IICCMER.

REGULAMENTUL concursului şi FIŞA DE ÎNSCRIERE sunt disponibile aici.

Afis_WEB-Scoala_de_vara_Brasov_2016

 

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.