Uniunea Artistilor Plastici din Romania Filiala Iasi are placerea de a va invita astazi 21.04.2016, orele 17:00. Muzeul Unirii, la un eveniment special: Lansarea cartii „Povestiri Istorice”, carte ce a insotit copilaria multor generatii, ilustrata de artistul Valentin Tanase. Totodata va invitam sa vizitati in perioada 20-30 aprilie 2016, la Galeria de Arta „CUPOLA” expozitia „Geneze” semnata Valentin Tanase.

Valentin Tănase este unul dintre artiștii de marcă ai României contemporane. El a asimilat lecția maeștrilor din vechime, renascentiști, manieriști, realiști. Abil mânuitor al efectelor de trompe l’oeil și pasionat de impecabila redare a materialității, artistul nu a rămas străin de finalitatea și funcționalitatea obiectelor demult ieșite din uz, dar care, în compozițiile sale, recrează o lume apusă. Familiarizat cu armele vechi, cu harnașamentele, mobilierul, orfevreria, arhitectura, ornamentica de corăbii sau de edificii imobile, Tănase este în egală măsură făuritor și beneficiar al pieselor ce apar în lucrările sale. Iubitor al cailor, este potcovar, șelar și maestru de echitație în același timp; fascinat de caravele, este dulgher de nave, croitor de vele și căpitan de vas; expert în arme albe, este armurier și cavaler ce evoluează într-un turnir; fin meloman, este acordor de instrumente muzicale și interpret; elegant – un adevărat dandy –  este croitor și ceaprazar, dar și purtător al veșmintelor croite și decorate de el cu rafinament.Nici una din piesele care îi compun lucrările nu este inutilă, plasată fără noimă, sau nefuncțională – fapt care ar da pânzei o acuzată notă de falsitate. De aceea compozițiile sale sunt convingătoare, dominate de concretețe, de palpabilitate, fiind clare și ușor lizibile. Autorul este el însuși un admirabil povestitor în imagini: fiecare lucrare este o narațiune în sine, după toate regulile  literare, cu introducere, cuprins și o sugestie de încheiere, dar fără final, pentrucă el optează pentru opera deschisă în care fiecare privitor poate să își imagineze propria continuare a legendei propuse. Tocmai de aceea, Valentin Tănase preferă simbolismul cu evadări în suprarealism, unde fluturările fanteziei, suplinesc zonele lăsate libere pentru completare din partea publicului. Artistul pendulează pe granița dintre real și virtual și face legătura între istorism și modernism. – Adrian Silvan Ionescu

carte si expozitie Valentin Tanase Galeria de Arta CUPOLA

Lumea din vârful pensulei

Expoziția Geneze, deschisă doar până pe 12 noiembrie la Galeria Artelor a Cercului Militar Național, ne dezvăluie un altfel de Valentin Tănase decât cel pe care-l știm din pictura sa istorică.

Galeria Artelor a Cercului Militar Național, după ce se simțise ușor rușinată de goliciunea ei dintre expoziții, a început a se înveșmânta într-o nouă ținută de gală: picturi simbolist-suprarealiste semnate Valentin Tănase. Expoziția Geneze se alcătuia, tablou lângă tablou. Agitație, mișcări atente și uși larg deschise. Atrași de picturi, trecătorii intrau să viziteze expoziția, nestingheriți de freamătul aranjamentelor. Tare aș vrea să văd și eu cum arată un om care poate desena caii așa, mi se adresează un vizitator parcă desprins din pânza cu Don Quijote, așezată la intrarea în expoziție. Privirea i s-a oprit, intuitiv, asupra maestrului Valentin Tănase. Îl asigur că privește tocmai spre artist și continuă să se confeseze: Am încercat să desenez și eu o mână, odată. Păi, știți cât este de greu să desenezi mâna? Cu doar câteva minute mai devreme, privind unul dintre tablourile cu mâini, tot din prima cameră a galeriei, Valentin Tănase îmi spusese: Mâinile sunt cel de-al doilea portret al omului. Dacă fizionomia o mai putem controla, mâna nu ne-o putem stăpâni şi trădează adevăratele emoţii.

A urmat ziua vernisajului, miercuri, 28 octombrie: lumină, șampanie, picturi răpitoare, câteva sculpturi, o aglomerație teribilă de prieteni, artiști plastici și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale – apropiați ai maestrului – veniți să-i fie alături la deschiderea expoziției personale Geneze. O expoziție ea însăși ca o sărbătoare. În prima sală sunt așezate pastelurile şi în a doua, uleiurile. Multe dintre lucrări fac referire la miturile primordiale ale omenirii, la naşterea omului. Asociez de multe ori mituri din mai multe culturi, iar printre aceste tablouri apar mai multe teme, ne spune pictorul. Una dintre ele este femeia, văzută ca ideal, ca arhetip. Cineva spunea inspirat că femeia este lucrarea de diplomă a lui Dumnezeu, la examenul de estetică. Sigur, este o butadă, dar se potriveşte cu viziunea mea. Iarăși, folosesc destul de des motivul calului. Calul este, dacă vreţi, eleganţă, forţă, delicateţe chiar, combinată cu forţă. Al treilea element foarte vizibil în tablourile mele este marea, care, pentru mine, reprezintă eternitatea. Un al patrulea motiv ar fi muzica, cea mai inefabilă dintre arte, pentru că este bazată numai pe vibraţii şi pe sunet. Cred că fără muzică viaţa ar fi mai tristă şi mai searbădă. De aceea asociez, de multe ori, elemente muzicale, ce pot fi clape de pian, un instrument, un personaj care cântă la un instrument… Îmi creează acea atmosferă pe care mi-o doresc atunci când compun o lucrare. Iar atmosfera expoziției Geneze este pozitivă și intensă, desprinsă dintr-o lume frumos desenată, împânzită de întrebări și răspunsuri care cheamă a fi asumate. – Căpitan Cornelia Mihăilă

VALENTIN TANASE

Nascut la 6 septembrie 1954 la Iasi.

Licentiat al Institutului de Arte Plastice “ N. Grigorescu din Bucuresti in 1978

Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1981

Director al Studioului de Arte Plastice al Armatei din 1997

Din 1977 participa la majoritatea manifestarilor expozitionale de arta cu caracter municipal sau national organizate de Uniunea Artistilor Plastici din Romania.

Intre 1981 – 2013 a deschis 53de expozitii personale de pictura si grafica in Bucuresti, Brasov, Constanta, Buzau, Sibiu,Giurgiu, Paris, La Croix Valmer, Angouleme ( Franta), Roma, Bologna ( Italia), Bruxelles  ( Belgia), Viena( Austria), Praga, Kromeriz ( Republica Ceha), Bratislava ( Slovacia),Hurth-Koln( Germania),Veria ( Grecia),Valencia ( Spania), Budapesta (Ungaria), Beijing  ( China).

A realizat lucrari de pictura murala monumentala si mozaic la sediul Ministerului Apararii, Muzeul Militar National,Palatul C.E.C., Cercul

Militar National,Biserica Eroilor Revolutiei din Decembrie 1989 din Bucuresti, Biserica Sf. Imparati Constantin si Elena – Parcul Calarasilor – Bucuresti.

A realizat lucrari de sculptura ( bust monumental, basorelief, compozitie ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public ).

Decorat cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de ofiter in anul 2000.

Decorat cu ordinul național “Meritul cultural” în grad de “cavaler” în 2015

Decorat cu medalia “Onoarea Armatei Romaniei” in 2010

Laureat al titlului “Cavaler al Culturii Universale” acordat de “Fundatia Europeana pentru Cultura” cu sediul la Budapesta – Ungaria.

Laureat al Premiului National pentru Ilustratie de Carte in 2003.

Laureat al Festivalului National “Cantarea Romaniei”- sectiunea artisti profesionisti in 1981 si 1985.

Laureat al Premiului National al Organizatiei Pionierilor pentru grafica editoriala si de carte in 1981 si 1983.

Este inclus in “Enciclopedia Artistilor Romani Contemporani”, vol. III si in enciclopedia “ Who’s Who in Romania”- editia 2002.