PERIMETRU SIGUR
23 aprilie–14 mai 2016
Artiști: Vlad Albu, Alle Dicu, Dan Iordache, Vlad-Radu Popescu, Ana-Maria Preduţ, Mihai Şovăială
Deschidere: Sâmbătă, 23 aprilie, ora 17.00
Make a Point
Șoseaua Morarilor nr. 1
București, sector 2
http://www.makeapoint.ro/weeke
https://www.facebook.com/
Punctul de plecare al acestui proiect expozițional îl reprezintă confruntarea cu energiile artistice, strategiile critice și instinctive ale societății și artei anilor ’90, reflectând asupra modului în care experiențele idealiste și iluzorii, disfuncționale și radicale ale acestei perioade își răsfrâng ecoul asupra spațiului individual, intim.
Deși investigațiile artistice împărtășeșc rapelul la această temă comună, privirea acestora nu este una analitică, de rezistență sau fascinație față de trecutul recent, ci evocă nevoia de a transpune, într-o formă extrem de personală, narațiuni, secvențe, amintiri, senzații, ritualuri dintr-o perioadă a propriei formări emoționale, a primelor reprezentări și interacțiuni cu sfera publică. Astfel, ceea ce pentru adult constituia un teren tensionat, incert și în permanentă schimbare, pentru copil căpăta siguranța unui zone de confort, un perimetru sigur.
Perimetru sigur este un proiect introspectiv, un teritoriu al speculațiilor personale, o convenție asumată de cei șase artiști pentru a cupla, în interiorul acestui grid protector, trecutul și prezentul. Deopotrivă ambiguu și normativ, Perimetru sigur echivalează cu un program de schimb unde sunt dezvăluite privitorilor fragmente de existență cotidiană, de realitate recuperată, analizată uneori critic, alteori citită cu ajutorul ritmurilor terapeutice ale unei mișcări.
Perimetru sigur redă starea mentală a unei generații de artiști care încearcă să înțeleagă condiția unei societăți ce funcționează potrivit unor noi reguli și restricții, precum și locul lor pe o scenă artistică care continuă să opereze sub semnul întrebărilor, limitărilor și absențelor deschise de perioada anilor ’90.
Această expoziție a fost organizată în cadrul cursului „Clovnii Catastrofei: Un deceniu de radicalism, umor și politici identitare în Rusia, România, fosta Iugoslavie și Țările Baltice”, conceput de Cristina David și Alina Șerban cu sprijinul PATTERNS Lectures, inițiat de Fundația ERSTE și implementat de WUS Austria și de Universitatea Națională de Arte București, departamentul Foto-Video.
Expoziția este coordonată de Cristina David și Alina Șerban.
Recent Comments