O galerie de artă din Paris va fi inaugurată cu expoziția pictorului clujean Florin Ștefan

 

Expoziția “Face Time” a pictorului clujean Florin Ștefan va fi vernisată joi, 24 martie, la Paris, și va marca deschiderea galeriei de artă contemporană Anne-Sarah Bénichou. Florin Ștefan, pictor și profesor universitar la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, este directorul galeriei de artă  Spațiu Intact și președintele Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.

Expoziția include 13 picturi în ulei realizate de artist începând cu 2014. La baza lucrărilor au stat imagini din arhiva personală a pictorului și nu numai, imagini care înfățișează momente, scene, personaje care i-au marcat existența și l-au inspirat. Florin Ștefan revine în fața publicului cu o expoziție personală după patru ani; cea mai recentă expoziție a sa, intitulată “Dead Man”, a avut loc la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

La galerie nouă, protagoniști noi. Sub acest semn își inaugurează Anne-Sarah Bénichou noul spațiu din proximitatea Centrului Pompidou, de pe strada Chapon cu picturile lui Florin Ștefan, artist român care trăiește și lucrează la Cluj, în capitala artistică a României. Acest oraș, situat în inima Transilvaniei istorice, a devenit cunoscut prin ceea ce unii numesc “școala de pictură” (de la Cluj – n.r.) la fel cum am vorbi despre (Școala de la – n.r.) Leipzig, subliniază Ami Barak, critic de artă și curatorul expoziției. Ami Barak a contribuit la definirea parcursului artistic al câtorva artiști români, azi celebri pe scena internațională, precum Ion Grigorescu, Mircea Cantor sau Ciprian Mureșan. 

Oportunitatea oferită de Anne-Sarah Bénichou va însemna cu siguranță pentru Florin Ștefan începutul unei ascensiuni în carieră pentru că picturile sale dau dovadă de un talent categoric și de calități picturale rare. Artistul construiește o pictură figurativă și narativă care dă impresia reinventării, atât a unei bucătării interne a modernității, cât și a regăsirii normalității subiectului, precizează curatorul Ami Barak.

Deschiderea expoziției care coincide cu deschiderea noului spațiu expozițional este un motiv de sărbătoare pentru pictorul Florin Ștefan și pentru organizatori.

Este o mare bucurie să mă întorc la Paris, orașul în care mă simt ca acasă și în care am trăit mai bine de-un an în perioada când îmi făceam masteratul în management cultural la Sorbona. E a treia expoziție personală în Franța, dar prima pe care o am în Paris, și trebuie să recunosc că aștept cu emoție ziua vernisajului. Știu că există deja o reacție pozitivă a celor care au vizitat expoziția înaintea vernisajului și că lucrările sunt receptate ca singulare pe scena picturii pariziene, și franceze în general,  spune pictorul Florin Ștefan.

Expoziția ’’Face Time’’ va putea fi vizitată în perioada 25 martie – 7 mai la Galeria Anne-Sarah Bénichou, rue Chapon 45, Paris.

***

Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (FGAFP) a fost înființată în ianuarie 2016 și are în componența sa atât galerii care au pus, în 2009, bazele spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, cât și asociații care s-au alăturat pe parcurs acestui spațiu de creație. Membri fondatori ai Federației sunt Fundația Culturală Intact, Asociația Bazis, Asociația Baril, Asociația Sabot și Asociația Artiștilor din Fabrica de Pensule. Scopul FGAFP este de a asigura o mai bună reprezentare locală, națională și internațională a proiectelor generate de comunitatea artiștilor plastici din Fabrica de Pensule. Organizația își dorește continuarea programului cultural al Fabricii de Pensule și speră să ofere artiștilor și asociațiilor clujene de artă contextul potrivit pentru dezvoltarea unor proiecte mai ample, cu adevărat reprezentative pentru sectorul artelor vizuale. De asemenea, FGAFP își propune să devină un partener-cheie în proiectele strategice ale orașului.        

Site: www.fabricadepensule.org

Pagină de Facebook: www.facebook.com/fabricadepensulethevisualartsdivision

 Resize of florin stefan - pictura 02 Resize of florin stefan - pictura 03 Resize of florin stefan - pictura 04 Resize of florin stefan - pictura 05