Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti continuă seria de expoziţii dedicate prezentării creaţiei reprezentanţilor de marcă ai artei transilvănene. Publicul bucureştean a avut ocazia să cunoască, în cadrul unor expoziţii de grup, reprezentanţii Şcolii de la Baia-Mare, graficienii maghiari din Transilvania de după ce de-al Doilea Război Mondial, dar am prezentat şi câţiva artişti în cadrul unor expoziţii individuale, precum Plugor Sándor, Román Viktor, Simon Endre, Nagy Pál, Szabó Vilmos, Molnár Dénes, Sipos Sándor, sprijinind demersurile Centrului de Artă Transilvăneană de a inventaria valorile artistice aparţinând creatorilor maghiari din Transilvania. În această serie se deschide la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, în data de 2 martie 2016, ora 18.30, expoziţia ţesătoarei de imagini Hunyadi Mária şi a cioplitorului de imagini Hunyadi László.
Creaţiile textilistei Hunyadi Mária sunt caracterizate de forme plastice în relief, artista preferând culorile naturii…. Prin limbajul lor lucrările în relief şi de plastică ale lui Hunyadi László sunt în profundă armonie sonoră cu textilele expuse. – scria textilista Pacsika Emilia în aprecierile sale pe marginea unei expoziţii comune din Ungaria a celor doi soţi, artişti târgumureşeni.
Expoziţia va fi vernisată de academicianul Mircia Dumitrescu, grafician, pictor şi sculptor şi de lect. univ. dr. Orbán Ana Maria, artist textilist.
Hunyadi Mária s-a născut în 1945, la Lupeni. După doi ani de studii la Universitatea de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti, se mută la Universitatea de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, absolvind cursurile universitare în 1971. Din acest an până la pensionare este profesor la Liceul de Arte din Târgu Mureş. Tapiseriile sale sunt lucrate cu tehnică orientală şi norvegiană de înnodare. Este o prezenţă permanentă a expoziţiilor de grup, dar a avut şi numeroase expoziţii individuale. Numeroşi elevi ai săi au devenit artişti plastici de succes.
Hunyadi László s-a născut la Dâmbău, în anul 1933. A absolvit Liceul de Arte din Târgu Mureş, apoi a studiat sculptura la Universitatea de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, avându-i ca profesori pe Bandi Dezső, Izsák Márton, Ion Irimescu, Kós András, Vetró Artúr şi Szervátiusz Jenő. Din 1959 a lucrat la Teatrul de Păpuşi, apoi la Liceul de Arte din Târgu Mureş, iar în anul 1978 devine liber-profesionist. Ciopleşte în lemn, lucrează în metal, creează obiecte de design şi bijuterii. Plachetele şi sculpturile sale din aer liber evocă personalităţi marcante ale culturii maghiare. În anul 2005 este distins de Academia Maghiară de Arte cu Premiul Koller, iar în anul 2009 i se conferă Premiul pentru Patrimoniul Maghiar şi titlul de cetăţean de onoare al Târgu-Mureşului.
Recent Comments