curator Liviana Dan
22 Ianuarie – 26 Februarie 2016
Galeria Calina
Str. Marasesti nr 1-3, 300086
Timisoara, Romania
www.calina.ro
Program: luni-vineri | 10:00 – 18:00, sâmbătă 11:00 – 15:00
Galeria Calina are plăcerea de a prezenta “An Archive of Longings (chapter 1)” un proiect solo al colectivului artistic conceptual Apparatus 22. Deschisă în perioada 22 ianuarie – 26 februarie expoziția este curatoriată de Liviana Dan în cadrul platformei „The Installation Projects”.
Purtând subtitlul “Notes on reconstruction”, expoziția are ca punct de acces personajul Maruca Cantacuzino Enescu – o figură istorică ce a zdruncinat din temelii imaginarul și normele societății romanești din prima jumătate a secolului 20. Povestea controversată a unei prințese superinteligente, histrionice, cu un destin aventuros și o viață amoroasă împănată de scandaluri este punctul de pornire pentru o serie de instalații ce meditează asupra forței emancipatorii a dorinței.
Puterea și dorința se joacă între reconstrucție și fractură, între economia identității și economia diferenței. Definite de Apparatus 22 ca „memorii ficționale fracturate”, lucrările din expoziție creează o rețea densă de referințe, ficțiuni și transgresiuni care încurajează și în același timp încețoșează procesul de identificare (cu Maruca sau cu artiștii). Abordarea colaborativă juxtapune biografia personală cu limitele seductive ale istoriei artei.
Demersul colectivului este unul critic, încărcat de dramatism, și debordând de suprafețe și texturi cu reminiscențe de lux și glamour: de la opulența textilelor vintage folosite ca bază pentru seria de neo-naturi moarte STILL LIFE la paietele strălucitoare din stridentul light-box intitulat VANITY MIRROR (FAMILY PORTRAIT), de la catifeaua elegantă din schizoidul AMERICAN DREAM la aurul lichefiat ce aruncă și mai multă ambiguitate asupra enigmaticei instalații TRINITY, TRIANGLE, THREESOME.
Există programe inconfortabile și întrebări strategice despre politică, muzică, sex. Pentru obiecte și motive există sfere sacre, tensiuni, ambivalente, nostalgie și apatie socială.
O textură poetică, bizar cotidiană dă un gust desăvârșit sensibilității. O expunere activă subminează mecanismele artei contemporane.
Atât empatia cât și dez-indentificarea funcționează ca principii de organizare în “An Archive of Longings (chapter 1)” aruncând în aer orice fel de linearitate (a timpului, a decodificării, a adevărului istoric).
***
Apparatus 22
Apparatus 22 a fost inițiat în ianuarie 2011 de Erika Olea, Dragoș Olea, Maria Farcaș și Ioana Nemeș /1979 – 2011/, ca urmare a experienței comune de lucru în echipa label-ului progresiv de modă Rozalb de Mura /2006 – 2010/.
Apparatus 22 explorează relațiile complexe dintre modă | sistemul fashion și economie, politică, studii de gen, religie, mișcări sociale cu scopul de a dezvălui teme de reflecție asupra societății contemporane.
O serie de lucrări și proiecte foarte diverse –instalații, performanțe, text ce includ referințe și experiențe din design, sociologie, economie și literatură etc – formează practica artistică a colectivului pentru care granițele dintre realitate și ficțiune, dintre narațiune și abordare critică se contopesc firesc.
Grupul extinde definiția artistului asumându-și adeseori roluri de cercetător-critic, producător și o practică combinată de a introduce în expozițiile lor artiști prieteni și colaboratori.
Participări / selecție / Bienala de Artă Contemporană de la Veneția, MUMOK – Viena / AT, Museion – Bolzano / IT, Brukenthal Contemporary – Sibiu / RO, MAK – Viena / AT, CCA Ujazdowski Castle – Varșovia / PL, MNAC – București / RO, Galeria Nicodim, București – expoziția solo “Buy me a Mystery”, Akademie Schloss Solitude – Stuttgart / DE – expoziția solo “AS GOOD AS GOLD”, Gallleriapiù, Bologna /IT – expoziția solo “SEVERAL LAWS. THE ELASTIC TEST”.
***
Platforma “The Installation Projects”
Inițiată în toamna anului 2015 platforma “The Installation Projects” cuprinde o serie expoziții curatoriate de Liviana Dan la Galeria Calina – un proeminent spațiu non-profit din Timișoara dedicat artei contemporane.
“The Installation Projects” furnizează fundalul și informarea contextuală asupra unui termen aplicat practicilor de artă care implică instalarea și configurarea obiectelor în spațiu.
Totalitatea obiectelor și a spațiului formează opera de artă. Uneori cu structură permanentă, efemeră însă în mod uzual, instalația este mai mult un mod de producție și de amplasare, decât o mișcare sau un stil. Este o experiență subiectivă cu putere persuasivă certă. Prioritatea instalației rămâne identitatea reflexivă a operei de artă.
Artiștii invitați de curatoarea Liviana Dan pentru a prezenta expoziții solo în cadrul platformei “The Installation Projects” sunt: Iulia Toma, Vlad Nancă, Apparatus 22 și Aurora Kiraly.
Recent Comments