Borderline Art Space

Belvedere 18, Iași (RO)

www.borderlinespace.com

16 februarie – 22 martie 2016

EXPOZIȚIE: ANDREI VENGHIAC

PERSONA. PERFORMING THE IMPERCEPTIBLE SELF

fotografie, video

 

Curator: Cătălin Gheorghe

 

20 februarie 2016, ora 12

ARTIST’S TALK: ANDREI VENGHIAC

în conversație cu Cătălin Gheorghe

Sâmbătă, 20 februarie, expoziția va putea fi vizitată începând cu ora 11.

Teaser-ul curatorial:  

Un altul, mai curand decât cineva, încă ceva. Omul-cameră, omul-acțiune, omul-materie, omul-afect, intersectat cu lucrurile, impregnat cu împrejurimile, alterat în disoluție. Devenind încă cealaltă realitate, în contradicție cu similaritatea, asamblat într-un flux de acțiuni ireductibile la sine.

Camera-martor reconstituie evenimente de memorie care devin însemnări despre locuri; iar alții sunt prezenți acolo, împreună cu cineva care nu mai este, ci doar cu memoria imaginii sale. Față-în-față, însă fără ca niciunul să se poată vedea, într-o transmutare fără finalitate, în spiritul uitării, când e deajuns să știi, să ți se fi întâmplat, însă fără să conteze să îți aduci aminte. Întâlnirea face posibilă răsturnarea situației, nu prin empatie, ci prin acceptarea întâmplării de a-ți reconsidera posibilitatea de a imersa în corpul-fără-organe al scenei naturale, în spațiul abstract al refuzului de a te detașa și a ignora șansa de a te transpune în ceva care nu mai ești doar tu.

În calculul alienării, obiectele devin constitutive adresării. Firul declanșatorului camerei de fotografiat traversează imaginea și se conectează la mintea imprevizibilă a privitorului. Aici își lasă fotograful să i se piardă subiectivitatea în modurile de a înțelege ale altor priviri, dar tot aici își definește persona, într-o tensiune aflată într-o mișcare de circumvoluțiune pentru a sfida certitudinea echilibrului.

Imperceptibil, indiscernabil și impersonal, cel despre care s-a spus că devine trăiește melancolia și lasă să se înțeleagă absurdul. Îndeplinește reducerea la linii abstracte, la axe și compoziții grafice. Se desenează în complicitate cu inversul său, perplex armonizat cu schema justă a contradicției de sine: în căutare și regăsit, pierdut și descoperit, absent, însă prezent.

Cum iese din joc corporalitatea, care pare să nu îi mai aparțină, râmâne să decidă gestualitatea, care ar urma să-i deconspire intențiile. Sculpturalitatea e în dinamica evitării monumentalizării, a stagnării în poză, în vreme ce teatralitatea e în statica evidențierii declamării, a dramatizării în contingență. Imitând natura, exprimând creativitatea, formalizând imaginea, el se compune cu ceea ce nu ar renunța să nu fie, cu încă ceva, devenind imperceptibil.

 

Andrei Venghiac (n. 1990) este un artist român care în prezent locuiește și lucrează în Goteborg, Suedia. Andrei a studiat la mai multe școli de artă, fiind licențiat în Fotografie (2013) la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași și absolvent de Master în Fine Arts (2015) la Valand Academy, Goteborg (Suedia). De asemenea, în timpul derulării programului de MFA, el a participat și într-un program de schimb universitar la Colegiul Național de Artă și Design din Dublin (Irlanda). Andrei a prezentat lucrările sale în expoziții personale sau de grup în Romania, Moldova, Irlanda, Belgia, Danemarca, Suedia și SUA. În 2015 a primit Premiul Theodor and Hanne Mannheimer, precum și o bursă de la Eric Ericson Foundation. Mai mult, Andrei și-a publicat prima carte, “Alexithymia”, iar Valand Academy a editat o monografie cu lucrările lui din 2014 și 2015.

 

Borderline Art Space promovează arta contemporană produsă în diverse situații sociale, politice și existențiale de graniță și dezvoltă discurs critic legat de problematici și poetici actuale. Borderline Art Space este interesat să expună atât artiști emergenți, cât și artiști cu o practică deja recunoscută și, în timp ce contribuie la dezvoltarea structurii instituționale artistice, își asumă, de asemenea, angajamentul pentru un rol educațional.

Expoziție realizată în cadrul programului curatorial: “Borderline Art Space – producție culturală experimentală în noile media”. Proiect sprijinit financiar de Administrația Fondului Cultural Național. Partener: Universitatea de Arte “George Enescu” Iași. Sponsor: Gramma Winery.

poster_ talk _ andrei venghiac _web