Marți, 26 ianuarie, a avut loc evenimentul de lansare a celei de-a II-a ediții a Trienalei de Arhitectură East Centric, organizată de Fundația Arhitext Design. Evenimentul se va desfășura în perioada 15 septembrie – 9 octombrie 2016, iar tema ediției din acest an este Drifting.

Trienala de Arhitectură East Centric este structurată în trei module: Drifting Architecture (expoziție tematică de proiecte), Discursuri critice (concurs de eseuri), Premiile Arhitext East Centric (concurs de proiecte), însoţite de proiectul Agora Experiments (expoziție multimedia și workshop organizat în baza unui concurs internațional de idei).

Drifting Architecture este o expoziție tematică în cadrul căreia vor fi prezentate lucrări de arhitectură relevante din punct de vedere conceptual şi vizual, precum şi al contextului social și cultural. Drifting Architecture se adresează arhitecţilor din Europa Centrală şi de Est, care pot participa cu lucrări pe care le-au finalizat în ultimii trei ani. Participarea la expoziție se va face în urma unui open call de proiecte, lansat pe 26 ianuarie 2016.

„Ne dorim ca acest open call să îi încurajeze pe arhitecții în curs de afirmare să îşi prezinte lucrările şi ideile alături de lucrări ale arhitecţilor consacraţi. De asemenea, urmărim să identificăm cât mai multe soluţii locale privind satisfacerea nevoilor şi aspiraţiilor specifice contextului local”, au declarat reprezentanții Fundației Arhitext.

Cel de-al doilea modul al Trienalei de Arhitectură, Discursuri critice, este un concurs de eseuri. Concursul va avea loc în urma unui open call lansat, de asemenea, pe 26 ianuarie. La concurs se pot înscrie studenţi, critici de arhitectură sau artă, profesori, filosofi, teoreticieni, sociologi sau arhitecţi, urbanişti, designeri cu înclinaţii către teorie, care pot realiza un eseu critic despre arhitectura din ţările Europei Centrale şi de Est.

Din totalul eseurilor care vor fi înscrise în concurs, cinci vor fi nominalizate, urmând ca autorii lor să își susțină lucrările în fața juriului şi a publicului prezent la eveniment. Modulul se va încheia cu o conferință susținută de reputatul teoretician Alberto Pérez-Gómez, preşedinte al juriului şi invitat special, urmată de o dezbatere publică, la care vor lua parte nominalizații.

Modulul Premiile Arhitext East Centric include un concurs de proiecte la care iau parte lucrări de cea mai bună calitate realizate în ultimii 5 ani în regiune. În plus, acestea vor fi prezentate public de către autorii lor, în mai multe sesiuni de jurizare. Concursul este completat de două expoziţii online, de expoziţia Premiile Arhitext East Centric, precum şi de conferinţa invitatului special, binecunoscutul arhitect Dietmar Feichtinger.                       

Un proiect special, derulat în cadrul Trienalei de Arhitectură East Centric, este Agora Experiments, dedicat arhitecturii experimentale. Acesta își propune să creeze oportunități de interacțiune și de comunicare între arhitecții tineri și cei deja consacraţi. Agora Experiments va avea loc la București și presupune două săptămâni de workshopuri, schimburi de experiență, conferințe, mese rotunde și videoconferințe.

Mai multe informații despre condițiile de înscriere și deadline-uri, puteți găsi pe site-ul dedicat Trienalei: http://www.east-centricarch.eu/triennale/open-call

 

Despre Trienala de Arhitectură East Centric

Trienala de Arhitectură East Centric este un proiect cultural menit să deschidă porțile pentru o colaborare cât mai strânsă între arhitecţii, teoreticienii, istoricii şi criticii de arhitectură din Europa Centrală şi de Est şi cei din întreaga lume. Prima ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a avut loc în anul 2013, iar tema evenimentului a fost Trans(a)parenţe.

Trienala de Arhitectură East Centric este organizată de Fundația Arhitext design, împreună cu Ordinul Arhitecţilor din România şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. De mai bine de 25 de ani, Fundaţia Arhitext Design reprezintă un cadru de radiografiere a spaţiului cultural românesc şi o punere în acord cu tendinţele internaţionale din domeniile arhitecturii, artei şi designului. Sprijinită în demersurile sale de arhitecţi români şi străini şi de teoreticieni consacraţi, Fundația pune în valoare conceptul de dezvoltare durabilă, încurajează spiritul critic, trasează noi tendinţe și identifică valori prezente şi viitoare.

logo-ul Trienalei de Arhitectura East Centric