„20 de minute de celebritate” cu Irina Cios, decembrie 2015

Ascultă mai jos:

irina-ciosIrina Cios este curator, critic de artă şi manager cultural, din noiembrie 2014 director al Administrației Fondului Cultural Național.

In perioada 1995 – 1999 a fost directorul Centrului Soros pentru Artă Contemporană devenit din 1999 fundația Centrul Internaţional pentru Artă Contemporană Bucureşti, pe care l-a condus până în 2014. Activitatea în cadrul CIAC s-a axat pe promovarea artei contemporane românești, stimularea cooperării culturale între România și celelalte țări din lume și facilitarea schimbului de informații despre arta actuală, în special arta alternativă, noile medii de creație, multiculturalitatea și interdisciplinaritatea.

A organizat și curatoriat evenimente de artă vizuală, expoziţii, simpozioane, conferințe, rezidențe artistice, programe de finanțare pentru artele vizuale și artele spectacolului, în parteneriat cu instituţii româneşti şi internaţionale. Proiectele sale recente s-au concentrat pe explorarea spațiului public și a practicilor participative prin intermediul fotografiei, artei video si al performativității. Prin activitatea în cadrul CIAC și participarea în cadrul mai multor rețele culturale internaționale a dobândit o solidă experiență în gestionarea și operarea de finanțări, parteneriate și colaborarea instituțională.
A colaborat cu Universitatea București, Masterul de Studii Americane (2004 – 2007) și cu Universitatea Națională de Artă Bucureşti unde din 2007 activează ca lector invitat în cadrul departamentului Foto-Video Imagine Dinamică.
Contribuie cu articole, eseuri şi interviuri în cataloage și publicaţii periodice culturale. Co-autor la volumul Fotografia în arta contemporană. Tendințe în România, după 1989, (Ed. Unarte, 2006) și la cele două volume Dicţionar de artă, forme, technici şi stiluri artistice, (Ed.Meridiane, 1995/1998).
Membră a Asociației Internaționale a Criticilor de Artă – AICA, Sectia Română a ocupat poziția de președinte în perioada 2006 – 2012.
A colaborat ca expert evaluator de proiecte culturale cu Fundația Principesa Margareta a României (1997 – 2000), Fundatia Pro Helvetia (1999 – 2007), Ministerul Culturii, Institutul Cultural Român (2007 – 2011), Fundația Gabriela Tudor, 18th Street Art Center A.I.R., California, SUA, Cleveland Foundation’s Creative Fusion International Artist Residency Initiative, Ohio, SUA.

////

„20 de minute de celebritate”, un parteneriat între Radio România Internațional și Modernism.ro, este o emisiune lunară despre românii care au descoperit cum să pună în aplicare ideile lor creative și care acum ne vorbesc despre rezultatele lor.