Pe 21 decembrie, de la ora 12:00, Teatrul Nottara a organizat o conferinţă de presă având ca subiect situaţia actuală a instituţiei, după suspendarea spectacolelor ca urmare a legii care interzice desfăşurarea de activităţi publice în clădiri cu bulină.

Prezent la conferinţă, domnul Narcis Afrăsinei, consilier personal al Primarului Municipiului Bucureşti, pe probleme de cultură, a făcut marele anunţ: Teatrul Nottara se mută la ARCUB, în str. Batişte, nr. 14, până se va consolida clădirea de pe Bd. Magheru, precizând că există tot sprijinul din partea Primăriei pentru întoarcerea “acasă” a teatrului.

Domnul Richard Radu, consilier în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a confirmat faptul că, pentru Primărie, consolidarea clădirilor cu risc seismic reprezintă o prioritate şi că au fost alocate fonduri în acest sens. În prezent, toți proprietarii trebuie să-și dea acordul pentru începerea lucrărilor de consolidare, acest lucru putând prelungi cu până la doi ani demararea proiectului.

Pentru anularea acestor probleme, domnul Richard Radu a precizat că Partidul Naţional Liberal lucrează la un proiect de lege prin care să nu mai fie necesar acordul tuturor proprietarilor pentru demararea consolidării.

Doamna Marinela Ţepuş, Managerul Teatrului Nottara, a mulţumit încă o dată pentru sprijinul primit de la public, de la mass-media şi, nu în ultimul rând, de la politicieni, exprimându-și, în numele teatrului, gratitudinea față de Directorul ARCUB, care a acceptat să cedeze, temporar, sediul din str. Batişte. Managerul teatrului  a mai precizat că Nottara va mai juca de două ori pe lună la Cercul Militar Naţional şi o dată pe lună la Cotroceni, unde se vor susţine, de acum încolo, numai spectacole cu piese scrise de autori români.

Cu toate acestea, rămâne o problemă faptul că opt spectacole din repertoriul actual al teatrului nu încap pe niciuna dintre aceste scene, care nu sunt suficient de mari pentru a cuprinde decorul. Este vorba, în principal, de spectacole foarte noi, din anii 2014/2015, două dintre ele neavând nici măcar premiera.

Managerul Teatrului Nottara a făcut un apel către directorii teatrelor bucureştene, cerându-le să „adopte” aceste spectacole ”orfane de scenă”, care merită să fie jucate şi văzute de public. Primul care a răspuns acestui apel a fost domnul George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, care va găzdui producţia Familie de artişti de Kado Kostzer şi Alfredo Arias, regia: Alexander Hausvater. Și Alexandru Darie s-a oferit să ”adăpostească” asemenea producții: Tango, monsieur de Aldo Lo Castro, regia: Anca Maria Colţeanu, Aniversarea de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, regia: Vlad Massaci.

Celelalte montări care au nevoie de o scenă adecvată sunt: Portugalia de Zoltán Egressy, direcţia de scenă: Victor Ioan Frunză, „Viaţa e suferinţă.” Comedie de bulevard de Oliver Bukowski, regia: Vlas Massaci, Noul locatar de Eugène Ionesco, regia: Tompa Gábor, Yom Kippur de Hanna Azoulay Hasfari, regia: Andreea Vulpe, Poker Face de Petr Kolečko, regia: Adela Biţică.

În cadrul conferinţei a fost lansată sigla simbolică, de tranziție, a Teatrului Nottara: bulina roşie pe care este inscripţionat logo-ul teatrului şi sloganul „risc de excelenţă”. Astfel, la cumpărarea fiecărui bilet de la Agenţie, spectatorii vor primi o insignă cu acest simbol, pentru a le aminti tuturor că principala dorinţă a instituţiei este să redevină, în condiţii de siguranţă, „Teatrul de pe Bulevard”.

bulina

 

Marinela Țepuș și echipa Teatrului Nottara