Expoziția EGAL. Artă și feminism în România modernă

Vernisaj: miercuri, 16 decembrie 2015, orele 18.00

Durata: 17 decembrie 2015 — 17 aprilie 2016

Locație: Muzeul Național de Artă al României, parterul Galeriei Naționale

Program de vizitare: miercuri — duminică, 10.00 — 18.00

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Tarif: 10 lei

Muzeul Național de Artă al României are plăcerea să vă invite miercuri, 16 decembrie 2015, de la orele 18.00, la vernisajul expoziției EGAL. Artă și feminism în România modernă, deschisă la parterul Galeriei Naționale (Calea Victoriei 49 — 53). Curatorul expoziției este Valentina Iancu, specialistă în cadrul Secției de Artă Românească Modernă a MNAR.

Accesul la vernisaj se face exclusiv pe bază de invitație. Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze prin e-mail la [email protected] sau la telefon 021.314.81.19.

Expoziția EGAL. Artă și feminism în România modernă propune o lectură nouă și complexă a artei feminine. Creației primelor artiste din România i se alătură activitatea militantă pentru emancipare pe care acestea au desfășurat-o ca parte complementară a unui întreg insuficient explorat până astăzi. Expoziția reunește piese semnate de 21 de artiste, printre care Cecilia Cuțescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Milita Petrașcu, Merica Râmniceanu, Magdalena Rădulescu etc.

Invitând la abandonarea oricăror prejudecăți, demersul expozițional este o incursiune spectaculoasă și revelatoare în universul necunoscut al unor creatoare al căror parcurs artistic este strâns legat de mișcarea feministă.

Alături de lucrări din patrimoniul MNAR, expoziția reunește un număr de piese importante și necunoscute publicului, realizate de Olga Greceanu și Theodora Cernat Popp, împrumutate de la familiile artistelor. Selecția este completată cu picturi și sculpturi provenind din alte colecții muzeale, cum ar fi: Biblioteca Academiei Române, Muzeul Municipiului București, Muzeul ‘Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck’, Muzeul de Artă Constanța și Muzeul de Artă Vizuală Galați.

***

Expoziția EGAL. Artă și feminism în România modernă este însoțită de un catalog și de o serie de evenimente conexe precum: programe educative și ateliere pentru familii, vizite ghidate și conferințe. Participarea la aceste evenimente se va face pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail [email protected] sau la telefon 021.314.81.19, conform unui program care va fi disponibil pe site-ul muzeului.

National Museum of Art of Romania‎Vernisaj - EGAL. Artă şi feminism în România modernă