Sâmbătă, 12 decembrie, începând cu ora 12:00, la Borderline Art Space are loc prezentarea a trei proiecte de artă contemporană câștigătoare a unor finanțări naționale (din partea CNCS și AFCN), urmată de o discuție publică. Invitați: Iosif Király, Raluca Oancea Nestor (UNA), Cătălin Gheorghe, Cristian Nae (UAGE și C_F_C). Moderator: George Pleșu (AltIași / Borderline).

Cu această ocazie va avea loc lansarea proiectului D PLATFORM – Instrument cultural și portal interdisciplinar dedicat arealului dunărean  (COD: PN-II-RU-TE-2014-4-2601, nr. contract: 336 din 01/10/2015). Proiectul își propune promovarea artei contemporane, a debutului artistic și a integrării tinerilor cercetători în echipe de lucru, în paralel cu promovarea resurselor naturale și a valorilor culturale autentice românești. În contextul larg al renegocierii raportului dintre natural și cultural versus tehnologic și funcțional, se va demara o analiză obiectivă și interdisciplinară a arealului dunărean, ce va include activități de documentare artistică, antropologică și ambientală. Printre rezultatele proiectului se numără constituirea unei baze de date de imagini, texte, interviuri, instrument util specialistilor din stiinte umane, artistilor, jurnalistilor; proiectarea un portal de comunicare interdisciplinar ce va facilita constituirea la nivel national de tinere echipe capabile sa acceseze programele europene de cercetare din domeniu (Europa creativa, Danube Transnational Prog. 2014-2020) etc.

Al doilea proiect prezentat va fi produs de Centrul de Fotografie Contemporană din Iași sub forma evenimentului pilot “CAMERA PLUS. Bienală de fotografie contemporană și imagine dinamică“, prin intermediul căruia se intenționează facilitarea producției, expunerii, promovării și analizei fotografiei contemporane, a filmului experimental și a artei video. Proiectul, programat în prima jumătate a anului 2016, va consta în realizarea a patru expoziții în diferite spații din Iași și a unei expoziții în spațiile WASP din București, în prezentarea unui program de proiecții de film experimental și artă video și în organizarea unei conferințe internaționale, a unor ateliere critice, a unor recenzii de portofolii și a unei întâlniri cu editori de carte de fotografie. Proiectul va fi sprijinit, printre alții, de AFCN, Institutul Francez, UAGE, FICCE și Asociația 4 Culture.

Al treilea proiect se intitulează „Borderline Art Space – producție culturală experimentală în noile media”. Această inițiativă locală, care va fi realizată cu srijinul financiar al AFCN, își propune să dezvolte un program curatorial (realizat de Cătălin Gheorghe și Cristian Nae) interesat de susținerea producției artistice care implică noile media și de promovarea unor idei artistice contemporane. Totodată, Borderline Art Space își propune să încurajeze pe termen lung, prin intermediul unei expoziții anuale producția artistică a unor tineri absolvenți de la universitățile de arte din Iași, București și Cluj-Napoca. În cadrul acestui program curatorial sunt planificate două expoziții cu tineri artiști formați în Iași, o expoziție realizată de un cadru didactic din UAGE Iași și o expoziție cu 3 absolvenți selectați de profesori din cadrul universităților de arte din Iași, București și Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre aceste proiecte vor fi oferite în cadrul prezentării de sâmbătă, 12 decembrie, care va fi urmată de o discuție cu publicul. Cu acest prilej, Borderline Art Space va fi deschis începând cu ora 11:00 pentru a permite vizitarea expoziției „Subtitled” a artistului Cătălin Rulea, deschisă în data de 1 decembrie.

Organizatorii evenimentului sunt Universitatea Națională de Arte din București, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Centrul de Fotografie Contemporană din Iași și Asociația Culturală AltIași.

Borderline Art Space
Belvedere nr. 18, 700555 Iasi, Romania

Dubova 2015 Cristian Seusan