Dan Pierșinaru, cum sunt publicurile pentru care faceți Târgul de bijuterie contemporană Autor?

Publicul Autor este, în primul rând, cineva care vrea să cunoască și are dorința de a fi el însuși. Un public liber, cât mai detașat de convenții sociale. Acest public, care este atras de artă și arhitectură contemporană, este dornic să spună ceva despre el prin intermediul unui obiect unic care este o extensie a personalității lui.

Când ați început? Cum ați identificat nevoia unui astfel de proiect în București?

2009 este anul în care s-a născut Autor. Inițial am organizat două expoziții de bijuterie contemporană, în 2006 și 2008, în două galerii de artă din București, care se numeau „Extins”. Ceea ce lipsea cu desăvârșire la acel moment era o platformă de vânzare pentru acest tip de bijuterie. Dintr-o expoziție nu puteai să dezasamblezi instalația artistului ca să pleci cu bijuteria acasă, așadar am simțit că era timpul ca un târg, care să mijlocească dialogul între creatori și publicul, să se întâmple.

 Cum s-a schimbat proiectul, în comparație cu prima ediție? (tipuri de evenimente, tipuri de publicuri, număr de participanți, număr de apariții în presă etc.)? Cum monitorizați impactul evenimentelor din cadrul Târgul de bijuterie contemporană Autor? Aveți și niște cifre?

Fiecare ediție pe care o fac parcă ar fi prima :). În acest moment, evenimentul e foarte diferit de prima ediție. Atunci, în 2009, am avut 22 de designeri participanti, iar acum sunt în jur de 80 și aproape jumătate dintre ei sunt internaționali. Selecția artiștilor este făcută de un juriu internațional, de asemnea. Am reușit, prin vizibilitatea și renumele câștigate în timp, să atragem parteneri importanți și să oferim premii cât mai variate, menite să impulsioneze creația de bijuterie de autor. În plus, un moment important a fost apariția revistei de bijuterie contemporană AUTOR.

Ce focusuri aveți pentru ediția din noiembrie 2015?

Principalul scop este acela de a propune publicului care va veni la această ediție concepte cât mai noi în bijuterie, o varietate cât mai mare de tehnici și o interacțiune cât mai potrivită și numeroasă între creatori și public. Cea de a 14-a ediție Autor aduce in premiera tari precum Japonia, Argentina, Nicaragua și Portugalia.

Martina Singerova

Martina Singerova

Numele proiectului, AUTOR, este unul incluziv, care încurajează interdisciplinaritatea și prezența de evenimente culturale conexe sau fără legătură cu bijuteria contemporană?

Autor a susținut și susține, în continuare, interdisciplinaritatea, pentru că bijuteria contemporană este în strânsă interdependență cu alte zone creative. La târgul Autor am expus, concomitent, artă contemporana și design de produs, creație vestimentară și video art. Amenajarea târgului se face cu materiale alternative și implică creativi din zona arhitecturii, fiecare ediție a târgului având o altă amenajare.

 

///

Târgul internațional de bijuterie contemporană AUTOR este un eveniment bianual, dar și o platformă dinamică ce promovează creația de bijuterie contemporană și susține constant dialogul între designerii de bijuterie și publicurile acestora: consumatori, pasionați, colecționari, galerii, distribuitori, presă de specialitate.

Pe 7 și 8 noiembrie 2015, are loc cea de-a 14-a ediție a târgului internațional de bijuterie contemporană AUTOR. Detalii aici

Afiș AUTOR6

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.