Asociația Komunitas vă invită să luați parte la conferința de lansare a proiectului Dă culoare școlii tale!, care va avea loc joi, 5 noiembrie 2015, între orele 18:00-20:00, în sala „Librărie” de la ARCUB Gabroveni (str. Lipscani nr. 84-90, cu corespondent în str. Gabroveni nr. 50-53).

Dă culoare școlii tale! este un proiect educațional de artă participativă, în cadrul căruia elevi, profesori și artiști vizuali vor realiza împreună picturi murale de mari dimensiuni în spațiul școlilor. Proiectul va fi implementat în șapte școli din București și județele Cluj, Ilfov, Mureș și Teleorman. Temele vizate de aceste intervenții țin de drepturile omului, incluziune socială, combaterea discursului discriminatoriu sau instigator la ură. Proiectul are ca obiective încurajarea cetățeniei active și a participării la viața comunității, precum și asigurarea respectării și aplicării valorilor democratice fundamentale. Fiind primul proiect de acest gen din România, la finalul lui se va elabora un ghid de bune practici care să folosească tuturor celor interesați de dezvoltarea unor astfel de activități în viitor. Mai mult, după derularea unei faze pilot, Asociația Komunitas își propune să obțină sprijinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice în scopul extinderii proiectului la nivel național.

Proiectul Dă culoare școlii tale! va contribui la transformarea a șapte școli într-unele mai creative, mai inovatoare și mai primitoare. ”Schimbarea la față” a școlilor se va realiza prin implicarea directă a elevilor în activități nonformale de promovare a valorilor civice și în intervenții de artă participativă, menite să îi responsabilizeze în relația cu comunitățile în care trăiesc și să le dezvolte abilitățile de cetățenie activă. Proiectul continuă direcția inițiată de Asociația Komunitas în urmă cu câțiva ani de a derula intervenții participative în cadrul școlilor, prin implicarea elevilor, având scopul de a contribui la îmbunătățirea mediului fizic școlar și la „împuternicirea” tinerilor.

La conferința de lansare vor vorbi Anca Tîrcă (specialist în educație și coordonator al proiectului Dă culoare școlii tale!), Raluca Iacob (președinte al Asociației Metru Cub – resurse pentru cultură și coordonator al proiectului Susține cultura în educație) și Mircea Toma (președinte ActiveWatch și expert  în drepturile omului).  Intervențiile invitaților vor viza trei teme extrem de actuale și de mare interes, complementare obiectivelor proiectului: reperele și provocările învățării în și pentru secolul XXI, nevoia de educație prin cultură în școli și importanța educației pentru drepturile omului și ale copilului.

Va urma o discuție deschisă cu invitații, participanții la eveniment și echipa de proiect cu privire la implementarea proiectului Dă culoare școlii tale!, la necesitatea unor abordări nonformale în educație, rolul activităților participative în formarea tinerilor și nevoia de activare și transformare a mediului fizic școlar într-unul mai prietenos.

Komunitas este o asociație înființată în anul 2006 care se dorește a fi un laborator interdisciplinar socio-antropologic și educațional. Activitățile asociației de-a lungul anilor s-au structurat în jurul unor direcții precum educație nonformală pentru tineri (educație urbană, educație prin artă participativă), cercetare urbană, activare a spațiilor publice, dezvoltare comunitară și sprijinirea rețelelor locale de activism urban.

 

Parteneri în proiect: Asociația Colectiv A (Cluj-Napoca), Asociația KulturTrip (Târgu Mureș) și Centrul pentru Educație și Formare Sintagma.
Sponsori: StudentPlot.ro

 

Detalii suplimentare despre proiect:

http://www.asociatia-komunitas.ro

fb.com/ArtaParticipativa

 

 

Proiectul Dă culoare școlii tale! beneficiază de un grant 72.473,00 Euro finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin programul EEA Grants, administrat de Fondul ONG în România. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați http://eeagrants.org și http://www.fondong.fdsc.ro. Răspunderea pentru conținutul proiectului aparține în exclusivitate Asociației Komunitas.

da-culoare-scolii