7-14 noiembrie 2015, Cluj

„Corp comun“

Festivalul Temps d’Images, ajuns la cea de-a opta ediție, va avea loc la Cluj între 7 și 14 noiembrie 2015. Tema festivalului din acest an este Corp Comun, iar artistul asociat este Alexandra Pirici. Festivalul cuprinde, ca în fiecare an, și Platforma Independentă de Artele Spectacolului (12 – 14 noiembrie) – cadru în care publicul clujean va avea ocazia să descopere cele mai recente și reprezentative producții de teatru și dans contemporan din scena independentă românească.

Cele opt zile de festival reunesc 19 spectacole de teatru, dans sau performance, două lansări de carte și una de revistă, o proiecție de film și o instalație, un concert și numeroase întâlniri și discuții cu publicul și artiștii invitați.

Ediția din acest an este posibilă datorită finanțatorilor și partenerilor festivalului, precum și contribuțiilor donatorilor din campania de crowdfunding lansată de echipa Temps d’Images în luna septembrie. 76 de donatori au susținut campania desfășurată timp de o lună, care și-a atins obiectivul în proporție de 166%, suma finală obținută fiind de 13.302 lei.

Ce înseamnă să lucrezi în colective de artiști în care ideile reprezintă un bun comun, iar auctorialitatea individuală nu mai este vizibilă în sine? Cum gestionăm apartenența la un grup, solidaritatea și integrarea în raport cu nevoia păstrării propriei individualități și a propriei voci creative? Avem nevoie de un corp comun pentru a ne face vocea auzită, individual și colectiv? Sau avem nevoie de eroi, de personalități izolate care să ne reprezinte? A face corp comun și bunurile comune sunt ele o ficțiune?

Continuând linia curatorială ce urmărește cartografierea performativă a celor mai importante și stringente tematici socio-politice ale lumii contemporane, această ediție a Festivalului Temps d’Images interoghează „Corpul comun“ printr-o paletă largă de expoziții și conferințe, dar și creații performative: premiera românească a piesei Pulverizare de Alexandra Badea (regia Frédéric Fisbach), despre globalizarea dezumanizantă a muncii, lectura piesei Căpcăuni de Yann Verburgh, spectacolul lui Raul Coldea și Petro Ionescu, Provizoriu, o abordare a invizibilității sociale în România, The State, un performance de Alexander Manuiloff (Bulgaria) despre valorile comune ale cetățeniei, Balansé, spectacol de dans ce reia istorii ale mișcării în corpul singular al coregrafei-performer Agnès Dru, și performance-ul de animație al artistului vizual Ciprian Mureșan, Untitled. O secțiune specială e dedicată creațiilor tinerilor artiști emergenți: Staff, un performance de Andreea David și Ingrid Berger, Ghinga, o dramatizare a romanului lui Dan Coman și Nud de femeie brunetă, un performance de aceeași Andreea David. De asemenea, Festivalul va găzdui proiecția filmului Martei Popivoda (Serbia), How Ideology Moved Our Collective Body și două lansări de carte: Fraierilor, o carte despre implicare civică și despre modul în care cultura poate genera schimbări majore de mentalități (autor: Mihai Goțiu) și Sfîrșitul regiei, începutul creației colective în teatrul european, o antologie de eseuri coordonată de Iulia Popovici.

În cadrul Platformei Independente de Artele Spectacolului se întâlnesc în această ediție producții care chestionează în același timp modalitățile colaborative de lucru artistic și (de)solidaritățile vieții noastre. Pentru că meriți (proiect observațional coordonat de Bogdan Georgescu) confruntă presiunile normative la adresa corpului femeii. Gândirea socială patriarhală este chestionată și în You Might as Well Have Sung the Swedish National Anthem – performance-ul pentru un spectator-bărbat (one-on-one) al lui Farid Fairuz. Voi n-ați văzut nimic (one-man show creat de Alex Fifea, Cătălin Rulea și David Schwartz) pune în scenă abuzul social, în timp ce Foamea noastră cea de toate zilele (Radu Apostol și Ana Mărgineanu) propune o explorare directă a naturii sărăciei și a felului în care ficțiunea poate influența realitatea, Produse domestice (Ioana Păun și Xandra Popescu) aduce împreună tema exploatării domestice a femeii, pe cea a abuzului și a precarității, iar concertul-performance Parental Ctrl (Sinkó Ferenc) vorbește despre generația Y și părinți, despre dependența de tehnologie și evadarea din realitate.

Din nou, Festivalul a comisionat și coprodus două spectacole ce abordează subiecte delicate și puțin reprezentate: violența pornografică și modul în care ea se infiltrează în relațiile umane cotidiene (Cunthate[Ură] de Nico Vaccari), construcția identitară și complicatele interacțiuni sociale ale persoanelor transgender din România (Ea e băiat bun, o monodramă de Eugen Jebeleanu, avându-l în distribuție pe Florin Caracala).

Artistul asociat al festivalului Temps d’Images în 2015 este Alexandra Pirici, artistă care lucrează nedisciplinat, între coregrafie, arte vizuale și muzică. În 2013, a semnat împreună cu Manuel Pelmuș acțiunea continuă O retrospectivă imaterială a Bienalei de la Veneția, iar lucrările ei au fost prezentate în contexte ca Van Abbemuseum, Centre Pompidou, Manifesta 10, Hebbel am Uffer etc. În cadrul festivalului, Alexandra Pirici prezintă Instrumente delicate manipulate cu grijă, o acțiune continuă co-produsă de imagetanz/brut Viena și Centrul Național al Dansului București, în care se întâlnesc preocupările artistei pentru memoria individuală ca arhivă subiectivă și readucerea artei muzeificate la o dimensiune uman-corporală, și un concert, sub numele Adda Kaleh. Împreună cu Alexandra Pirici a fost curatoriat și o parte din programul discursiv și de expoziție al Festivalului:  performance-ul tactil one-on-one al Mădălinei Dan, The Agency of Touch – care are drept miză redescoperirea corpului tactil, prezentări și discuții cu Nick Srnicek, Helen Hester, Raluca Voinea, un eveniment dedicat fotbalului feminin, precum și instalația Social Fiction a Prosper Center, care încorporează piese din colecția toamnă-iarnă 2015 și o aplicație mobilă.

 

PROGRAM:
http://issuu.com/tempsdimagescluj/docs/temps_d_images_8_brosura_pe_pagini

BILETE:

https://www.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2058/Festival-Temps-D%E2%80%99Images

www.tempsdimages.ro

facebook.com/TempsDImagesCluj

 

______________________________________

BILETE:

 

Bilet normal:

15 RON preț întreg

10 RON cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari

 

Bilet+:

20 RON preț întreg

12 RON cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari

 

Abonament pentru 5 spectacole:

60 RON

 

Eveniment special : Foamea noastră cea de toate zilele, de Ana Mărgineanu și Radu Apostol:  30 RON preț întreg / 15 RON cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari.

Biletele pot fi cumpărate în avans, online prin Biletmaster.ro și la Agenția Teatrală (P-ţa Ştefan cel Mare nr. 14 ) deschisă de marți până duminică  între orele 11:00 – 14:00 şi 15:00 – 17:00. În limita locurilor rămase disponibile, biletele se vor pune spre vânzare la locație cu o oră înainte de începerea evenimentelor – la prețul unic al biletului întreg.

________________________________

LOCAȚII: 

Fabrica de Pensule
Sala Studio (etaj 1), Sala RAP (etaj 2),  Galeria Plan B (parter), Lateral ArtSpace (etaj 1), Bar (etaj 1), Superliquidato Gallery (etaj 3)

Boiler Club
Str. Henri Barbusse, nr. 59-61

Sala Radio Cluj
Str. Donath, nr. 160

REACTOR de creație și experiment
Str. Petőfi Sándor, nr. 4

Cinema Mărăști
Str. Aurel Vlaicu, nr.3

Urania Palace
Str. Horea, nr. 4

Pentru performance-urile Agency of Touch – Mădălina Dan și You Might as Well Have Sung the Swedish National Anthem – Farid Fairuz, locațiile vor fi comunicate participanților pe bază de înscriere.

 

Program TdI 2015

7 noiembrie

14.00 Deschiderea festivalului

Fabrica de Pensule

 

17.00

BALANSÉ (Martinique)

dans

de Agnès Dru

Sala Radio Cluj

 

19.30

UNTITLED (RO)

performance

de Ciprian Mureșan

Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

20.30

PROSPER CENTER – SOCIAL FICTION

Fabrica de Pensule, Superliquidato Gallery

 

22.00

Party de deschidere cu Le Xi și Muri

Urania Palace

 

7 – 10 noiembrie, 17.00 – 20.00
P U N C H pop-up bookshop
Fabrica de Pensule, Bar

 

8 noiembrie

12:00 | 13:30 | 15:00 | 16:30 | 18:00 | 19:30

YOU MIGHT AS WELL HAVE SUNG THE SWEDISH NATIONAL ANTHEM (RO)

performance pentru un singur spectator de gen masculin

de Farid Fairuz

 

15.00

POLITICA CORPULUI REPRODUCTIV: TEHNOLOGIE, GEN, COLECTIVITATE cu Helen Hester

POATE POPULISMUL SĂ FIE GLOBAL? cu Nick Srnicek

RINGUL DE DANS AL ARIADNEI cu Raluca Voinea

prezentări și discuții

Fabrica de Pensule, Sala RAP

 

18.00

IUGOSLAVIA, CUM NE-A MIȘCAT IDEOLOGIA CORPUL COLECTIV (SR)

film

de Marta Popivoda
Cinema Mărăști

20.00

STATUL (BG)

performance

de Alexander Manuiloff

Fabrica de Pensule, Sala Studio

9 noiembrie

12:00 | 13:30 | 15:00 | 16:30 | 18:00 | 19:30

YOU MIGHT AS WELL HAVE SUNG THE SWEDISH NATIONAL ANTHEM (RO)

performance pentru un singur spectator de gen masculin

de Farid Fairuz

 

19.00

STAFF (NO&RO)

dans

de Ingrid Berger Myhre & Andreea David

Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

21.00

PROVIZORIU (RO)

teatru

de Raul Coldea și Petro Ionescu

Reactor de creație și experiment

 

10 noiembrie

 

12:00 | 13:30 | 15:00

YOU MIGHT AS WELL HAVE SUNG THE SWEDISH NATIONAL ANTHEM (RO)

performance pentru un singur spectator de gen masculin

de Farid Fairuz

 

17.30

CĂPCĂUNI (FR)

spectacol lectură

de Yann Verburgh

Reactor de creație și experiment

 

19.00

GHINGA (RO)

teatru

de Valentina Gabor, Leta Popescu, Andrada Lazăr

Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

21.00

NUD DE FEMEIE BRUNETĂ (RO)

performance (18+)

de Andreea David

Fabrica de Pensule, Sala RAP

 

11 noiembrie

17.00

FRAIERILOR de Mihai Goțiu, editura TACT 2015

lectură publică și dezbatere

Fabrica de Pensule, bar

 

18.30

INSTRUMENTE DELICATE MANIPULATE CU GRIJĂ (RO)

acțiune continuă

de Alexandra Pirici

Fabrica de Pensule, S ala Studio

21.00

PULVERIZARE (FR & RO)

teatru

de Frédéric Fisbach, text: Alexandra Badea

Sala Radio Cluj

12 noiembrie

11.00 | 11.40 | 12.20 | 13.00

THE AGENCY OF TOUCH (RO)

performance tactil pentru un singur spectator

de Mădălina Dan

 

18.00

VOI N-AŢI VĂZUT NIMIC! (RO)

teatru

de Alex Fifea & David Schwartz

Reactor de creație și experiment

 

19.00

INSTRUMENTE DELICATE MANIPULATE CU GRIJĂ (RO)

acțiune continuă

de Alexandra Pirici

Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

21.30

EA E BĂIAT BUN (RO)

teatru

de Eugen Jebeleanu

Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

 

13 noiembrie

 

12:00 | 13:30 | 15:00 | 16:30 | 18:00 | 19:30

YOU MIGHT AS WELL HAVE SUNG THE SWEDISH NATIONAL ANTHEM (RO)

performance pentru un singur spectator de gen masculin

de Farid Fairuz

 

11.00 | 11.40 | 12.20 | 14.00 | 14.40 | 15.20 | 16.00 | 16.40 | 17.20 | 18.00

THE AGENCY OF TOUCH (RO)

performance tactil pentru un singur spectator

de Mădălina Dan

 

17.00

CORNER. FOTBAL + SOCIETATE – LOCUL NOSTRU

lansarea revistei, centru de cercetare & discuție (Corina Bucea în dialog cu jucătoarele Olimpia Cluj)

Fabrica de Pensule, Lateral ArtSpace & Bar

 

19.00

CUNTHATE [URĂ] (GB & RO)

teatru (16+)

de Nico Vaccari

Fabrica de Pensule, Sala RAP

 

20.30

PARENTAL CTRL (RO)

performance

de Ferenc Sinkó

Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

23.00
Concert Adda Kaleh
Boiler Club

 

14 noiembrie

12:00 | 13:30 | 15:00 | 16:30 | 18:00 | 19:30

YOU MIGHT AS WELL HAVE SUNG THE SWEDISH NATIONAL ANTHEM (RO)

performance pentru un singur spectator de gen masculin

de Farid Fairuz

 

11.00 | 11.40 | 12.20 | 14.00 | 14.40 | 15.20 | 16.00 | 16.40 | 17.20 | 18.00

THE AGENCY OF TOUCH (RO)

performance tactil pentru un singur spectator

de Mădălina Dan

 

17.00

SFÎRȘITUL REGIEI, ÎNCEPUTUL CREAȚIEI COLECTIVE ÎN TEATRUL EUROPEAN – IULIA POPOVICI

lansare de carte

Fabrica de Pensule, Bar

 

18.00

FOAMEA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE (RO & SUA)

teatru

de Radu Apostol & Ana Mărgineanu

Fabrica de Pensule, Sala Studio

 

20.00

PENTRU CĂ MERIȚI (RO)

teatru – proiect observaţional de artă activă

de Bogdan Georgescu

Reactor de creație și experiment

 

21.30

PRODUSE DOMESTICE (RO)

teatru

de Ioana Păun și Xandra Popescu

Fabrica de Pensule, Sala Studio

_______________________________________

Producător: Colectiv A

Proiect iniţiat de: Canalul de Televiziune Arte

Proiect cultural finanţat de: Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiect susţinut de: Primăria şi Consiliul Local Cluj-Napoca

Evenimentul face parte din proiectul Hotspot.art – Artă și Cultură Contemporană pentru Comunități, finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României și derulat de Fabrica de Pensule.

Partener strategic: Centrul Național al Dansului București

Parteneri: Institutul Cultural Român, UNITER, Ambasada Franței, Institutul Francez, BRD, Fundația ERSTE, Căminul Cultural, Consiliul Județean Cluj, Imagine Tact, crestemidei.ro, EEPAP, Fabrica de Pensule, Superliquidato Gallery, Lateral ArtSpace, Reactor de creaţie şi experiment, Cinema Mărăști, Turnul Croitorilor, Casa Tranzit, Boiler Club, Urania Palace.

Sponsori: Passion Products

Bilete prin: Biletmaster.ro

Partener media principal: Radio România Cluj

Parteneri Media: TVR Cluj, Radio România Internațional, Radio RFI, Zile şi Nopţi,  Observator Cultural, Scena.ro, Zeppelin, ArtAct Magazine, Revista Bulevard, Modernism.ro, Liternet.ro, Cluj.com, Decât o Revistă, Clujul Cultural, Cluj City App, Yorick.ro, Slicker.ro, Think Outside the Box

Cu sprijinul: Dan Perjovschi

Mecena: Marcel Ionescu-Heroiu și D.A. (Donator Anonim)

Mulțumim susținătorilor generoși care au contribuit la realizarea festivalului în cadrul campaniei de crowdfunding de pe crestemidei.ro

temps-d'images-8-poster-50x70cm